ΕΝΑ ΑΛΗΘΙΝΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΥΜΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ

ΚΥΡΗΞΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Όλοι γνωρίζουμε την πολεμική Σοφία Βέμπο, την τραγουδίστρια της Νίκης, που με την φωνή της και τα αλησμόνητα τραγούδια της, έγραψε το δικό της έπος στα ηρωικά βουνά της Πίνδου, στον πόλεμο του 1940.

Όλοι γνωρίζουμε, αναγνωρίζουμε και υποκλινόμαστε εμπρός στο πατριωτικό μεγαλείο και την ανυπολόγιστη εθνική προσφορά αυτής της γυναίκας - θρύλο και στην Μέση Ανατολή, δίπλα στον μαχόμενο Ελληνικό στρατό.

Συνέδεσε το όνομά της με μια από τις μεγαλύτερες νίκες της Ελλάδος στην μακραίωνη ιστορία της, ενώ το "Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά", έγινε ο δεύτερος Εθνικός μας ύμνος.

Ελάχιστοι, όμως, ίσως κάποιοι , μετρημένοι στα δάχτυλα, ίσως και κανένας πια, δεν γνωρίζει την αντιπολεμική Σοφία Βέμπο ενώ, το 1940, μέσα στην θεομηνία του πολέμου "Μάνα Σπαρτιάτισσα", τραγουδάει πολεμικούς παιάνες "Με της δάφνης τα κλαδιά σας προσμένουμε παιδιά" και με την πύρηνη φωνή της λύγιζε τις σιδηρόφρακτες ορδές του εχθρού, στον καιρό της ειρήνης, όμως, η Ελληνίδα μάνα, η Σοφία Βέμπο μάνα όλων των Ελληνόπουλων συλλογάται και καταριέται κάθε πόλεμο.

Το αντιπολεμικό ποίημα του Μίμη Τραϊφόρου, πραγματικό αριστούργημα, μοναδικό στο είδος του, σε μια σπάνια άγνωστη εκτέλεση το τραγουδάει η σύντροφός του στη ζωή και στο θέατρο Σοφία Βέμπο.

Αξίζει να δωθεί μεγάλη προσοχή σε αυτό το μοναδικό διαμάντι που αποτελεί θανατηφόρο χτύπημα στον πόλεμο και στους θιασώτες του σε κάθε εποχή.

Και τι παράξενο! το ωραιότερο αντιπολεμικό ποίημα - τραγούδι να γραφεί και να τραγουδηθεί από τους ίδιους που το 1940 έκαναν εκείνο τον πόλεμο γλέντι και γιορτή.

Το χειρόγραφο του Μίμη Τραϊφόρου με τον αντιπολεμικό ποίημα του που το έκανε αθάνατο με την θεσπέσια φωνή της η Σοφία Βέμπο. (Βρίσκεται στο "Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων Γεώργιος Λεβιθόπουλος" μαζί με το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού αρχείου της τραγουδίστριας της νίκης Σοφίας Βέμπο και του αξεπέραστου στιχουργού και ποιητή Μίμη Τραϊφόρου)



Βέβαια, ο Μίμης Τραϊφόρος δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, αρκούμενος σε αυτό το αντιπολεμικό ποιητικό μεγαλούργημά του. Έκανε κι άλλες πολλές κατά μέτωπον επιθέσεις στον πόλεμο και στους πάσης φύσεως πολεμοχαρτείς τρελούς που τον ορέγονται και τον επιδιώκουν πάση θυσία.

Οι επιθέσεις αυτές είναι από σκηνής "Θεάτρου Βέμπο" με εκπληκτικά σατυρικά νούμερα, ποιήματα και παρλάτες μεγίστης λογοτεχνικής αξίας. Παραθέτουμε στην συνέχεια ένα απόσπασμα από σατυρικά, αντιπολεμικά ποιήματα του Μίμη Τραϊφόρου.

Το σπάνιο πρωτότυπο που διασώθηκε, χειρόγραφο του Μίμη Τραϊφόρου από το θέατρο Βέμπο με το οποίο σατυρίζει με τον πιο ξεκαρδιστικό τρόπο τον πόλεμο στα πεδία των μαχών όπου συγκρούεται αιωνίως ο ηρωισμός των πολλών με τα συμφέροντα και την παράνοια των λίγων.