ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΒΙΘΟΠΟΥΛΟΣ" ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ"

1821 ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΓΩΝΟΣ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ Σ'ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ

Η ιερή των Ελλήνων Επανάστασις, δημιούργησε ατέλειωτους ποταμούς αίματος αθάνατων ηρώων με τους οποίους ενώθηκαν ορμητικοί χείμαρροι θεόπνευστης μελάνης μεγάλων λογίων, Ελλήνων και ξένων, οι οποίοι κατέγραψαν στιγμήν προς στιγμήν, την πλέον μεγαλειώδη Ιστορία στην παγκόσμια σκηνή κατά τους πρόσφατους αιώνες.

Ο Μεγάλος Ξεσηκωμός του Γένους, ενέπνευσε, διήγειρε και εξήγειρε τα μεγαλύτερα πνεύματα της οικουμένης, καθοδήγησε τις πένες των κορυφαίων στοχαστών της εποχής εκείνης, αφύπνησε και φώτισε τις ψυχές των επήγειων αγγέλων της τέχνης, τόσων, που οι λαμπροί και πεφωτισμένοι Διδάσκαλοι ανέδειξαν τον Ελληνικό αγώνα ως την μείζονα πανανθρώπινη αγωνία, αλλά και ο ελληνικός αγώνας ανέδειξε τα αθάνατα έργα τους, αφού ώθησε τους ιερούς γίγαντες του πνεύματος να χαρίσουν στους αιώνες έργα απαράμιλλου πνευματικού μεγαλείου.

Καθώς περιδιαβαίνει κάποιος τις βιβλιοθήκες - εικονοστάσια του Ελληνικού Αγώνα ανάμεσα στον λόρδο Βύρωνα, τον Πουκεβίλ, τον Βερανζέρο, τον Γκαίτε, τον Ουγκώ, τον Ιούλιο Βερν και τόσους άλλους διαπιστώνει - κι αυτό δεν εμπεριέχει ίχνος υπερβολής - ότι καμία ιστορία κανενός έθνους και ουδείς εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας στα παγκόσμια χρονικά δεν φτάνουν τον αριθμό και το πνευματικό ανάστημα των περίφημων ανδρών που κατέθεσαν ψυχή και διάνοια υπέρ του αγώνος ενός μικρού - μεγαλειώδους Έθνους.

Η Ελληνική Ιστορία, όπως στα αρχεία αυτής νάματα, και στο ιερό κεφάλαιο της Επανάστασης του '21 δεν έπαψε ποτέ να εμπνέει μεγάλους ιστορικούς, να αναζητούν το ανέσπερο φως του Ελληνικού Μεγαλείου στα μετερίζια και τις πολεμίστρεες του '212 πλάι στους θρυλικούς αγωνιστές.

Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" και η οικογένεια εκδοτών του Μανώλη Τακιδέλη, Χρήστος και Μαρία Τακιδέλη (εκδόσεις "Αλκυών", "Μένανδρος", "Νάμα") δίχως να γυρίζουν την πλάτη σε όλους αυτούς τους ογκόλιθους του πνεύματος που κατλεγραψαν την Ιστορία του '21, μοιράστηκαν ένα μεγάλο όραμα και μια μεγάλη εκδοτική πρόκληση: να παρουσιάσουν την Ιστορία της Εθνικής Παλιγγενεσίας, γραμμένη από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές του Μεγάλου Αγώνα δηλαδή απ' αυτούς τους ίδιους που χάραξαν την ιστορία της λύτρωσης του Έθνους και ταυτόχρονα την κατέγραψαν.

Αυτοί που διαμόρφωσαν την Ιστορία ας ακούσουμε με δέος και ευλάβεια να μας την αφηγηθούν από "πρώτο χέρι".

Δίχως την μεσολάβηση των ιστορικών, στο Ιερό Έργο των οποίων υποκλινόμεθα με τον πρόσηκοντα σεβασμό, ας προστρέξουμε με κάθε ευλάβεια ενώπιον των "Εθνικών Ευαγγελίων του Ιερού Αγώνος" δηλαδή στα ιερά βιβλία στα οποία κατέγραψαν τα αθάνατα γεγονότα του '21 οι αθάνατοι ήρωες του ξεσηκωμού.


1821 ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΓΩΝΟΣ


Αποτέλεσμα ενός υψηλού εκδοτικού στόχου, πολλών ετών είναι το πεντάτομο έργο, με τον τίτλο "1821 - Τα Εθνικά Ευαγγέλια του Ιερού Αγώνος"

Είναι το πρώτο μεγάλο βήμα σε ένα εκδοτικό επίτευγμα το οποίο περίμενε, ως όνειρο ζωής, επί δεκαετίες ολάκερες, στα ερμάρια του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος", να μετουσιωθεί, από μεγαλόπνοο όραμα σε ένα μεγαλειώδες - γιατί όχι μνημειώδες - εκδοτικό έργο.

Ο εκδότης Μανώλης Τακιδέλης και τα παιδιά του Χρήστος και Μαρία αγκάλιασαν με απερίγραπτο ζήλο και δέος αυτή την ιδέα και αψηφώντας πολλούς ανασταλτικούς παράγοντες έκαναν το τόλμημα να πραγματοποίησουν μια λαμπρή έκδοση, πολύτιμο στολίδι και κάθε ελληνική βιβλιοθήκη. Στο τελευταίο έχει συντελέσει τα μέγιστα και ο επιμελητής εκδόσεων Παναγιώτης Καγιαλής.

* "1821 - Τα Εθνικά Ευαγγέλια του Ιερού Αγώνος".

Αυτά τα λόγια δεν αποτελούν μια μεγαλόστομη φράση η οποία ταιριάζει με την περίσταση ή υπερασπίζεται προσωπικές απόψεις ούτε χάριν χάριτος, ένα καλολογικό στοιχείο και μόνο.

Ο τίτλος αυτός ομολογεί μια μεγάλη, αιώνια αλήθεια την ιερότητα του Αγώνος του '21 που δίδαξε "ότι η ελευθερία δεν δίδεται. Ανταλάσσεται με αίμα."


1821 - 2021
200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ


Πάντα, λες και το κουβαλά η ιστορική μας μοίρα, κάτι σημάδευε τις μεγάλες επετείους του τρισένδοξου '21.

Δυστυχώς, περιπέτειες της νέας Ελλάδας, που φαίνεται να μην έχουν τελειωμό ανέστηλαν τις μεγαλιώδεις γιορτές της εκατονταετηριδος κατά το 1921, εποχή που πατρίδα βίωνε την δίνη, από την χάραξη μιας μεγάλης Ελλάδας στον εφιάλτη μιας Εθνικής Καταστροφής.

Έτσι, η Εκτελεστική Επιτροπή Εκατονταετηρίδος υπό την προεδρία του πρίγκηπα Νικολάου καθώς και η Κεντρική Επιτροπή Εκατονταετηρίδος της Ελληνικής Επαναστάσεως αποφάσισαν "την αναβολή των εορτασμών δι' ευθετωτέραν εποχήν".

Αλλά και τα 150 χρόνια από την έκρηξη της Επαναστάσεων, συνέπεσαν με το στρατιωτικό καθεστώς, το οποίο, με΄τις όποιες υπερβολές, υπερπατριωτικές ιαχές και τις υποχρεωτικές παράτες καθώς και με τους ατυχείς παραλληλισμούς της "Εθνικής Επαναστάσεων της 21ης Απριλίου" με αυτή του '21 επέφεραν την αίσθηση και τα συμπτώματα του υπερκορεσμού ακόμα κι αν δεν μετείχε κάποιος στο επετειακό συμπόσιο.

2021. Τα 200 χρόνια από την μεγάλη στιγμή του Γένους, την γιορτάζουμε υπό την βαριά σκιά της απώλειας των Εθνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων μας στο όνομα μιας χρεοκοπίας και μιας ερμαφρόδιτης ευρωπαϊκής πολιτικής, χωρίς ιδανικά κα ινδάλματα, υπό την παντελή έλλειψη αξιών και αξίων.

Αυτή όμως η ατυχής συγκυρία, δίνατι να απόβεί πλέον ευτυχής πάσης άλλης, γιατί η τρισένδοξη επέτειος από την έναρξη του Ιερού Αγώνος για την αποτίναξη του ζυγού, ως οι αναστάσιμες καμπάνες, θα αφυπνίσουν στον ελληνισμό την μεγάλη ελπίδα, και η υπενθύμιση των ηρωικών κατορθωμάτων των προγόνων μας, θα γίνει η πατρική ευχή εκείνων των ιδίων προς όλους εμάς ανεχόμενους και ενεχόμενους, αμήχανους και... πολυμήχανους. Και σαν προς την ελευθερία και πάλιν οδεύοντες ας μας δίνει δύναμη η ρήση του Γέου Του Μοριά "Το γένος μας και άλλες φορές σταυρώθηκε αλλά ιδού ζώμεν."