ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΕΑΑΣ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΕΚΘΕΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ 25 ΕΩΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΜΕ ΣΠΑΝΙΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΟΥ '40 ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΗΡΩΙΚΑ ΟΧΥΡΑ

Μια ακόμα εντυπωσιακή παρουσία είχε το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, ανταποκρινόμενο και φέτος στην πρόσκληση της ΕΑΑΣ με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου του ιστορικού "ΟΧΙ".

Η φετινή έκθεση του Αρχείου μας παρουσίασε πολλά σπάνια και κάποια μοναδικά κειμήλια από το Έπος του '40 μεταξύ των οποίων στρατιωτικά έγγραφα, φωτογραφίες, χάρτες, αλληλογραφία, διαταγές, κ.ά.

Ιδιαιτέρως προσέλκυσαν την προσοχή και το ενδιαφέρον των επισκεπτών τα ιστορικής σημασίας έγγραφα από τα οχυρά της γραμμής Μεταξά και συγκεκριμένα το χειρόγραφο ημερολόγιο του λοχαγού Δαράτου, διοικητή του οχυρού Περιθωρίου "Νευροκόπι" καθως και το τυπωμένο στην Μέση Ανατολή αγνώστων συγγραφέων από το οχυρό Ρούπελ.

Συγκλόνισαν επίσης το αρχείο του Κεντρικού Τηλεγραφείου Αθηνών εκείνης της εποχής καθώς επίσης και η ημερήσια διαταγή του στρατηγού Μπακόπουλου για την παράδοση των οχυρών.

Κάτί άλλο που δεν πέρασε απαρατήρητο ήταν οι εκδόσεις στα Ελληνικά γερμανικών στρατιωτικών εντύπων καθώς και απόφαση του Εικού Δικαστηρίου Αθηνών με την καταδίκη δύο δωσιλόγων "επί Εθνική αναξιότητι".

Το Αρχείο δέχθηκε για μια ακόμη φορά τα συγχαρητήρια του προέδρου της ΕΑΑΣ αντιστρατήγου ε.α. κ. Βασιλείου Ροζή, το μετάλλιο για τα 80 χρόνια της ΕΑΑΣ από τον Στρατηγό κ. Γουμαλάτσο και ανανέωσε τη συνεργασία με την ΕΑΑΣ για την επόμενη επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Για το Αρχείο είναι πολύ μεγάλη η τιμή να συνεργάζεται σε αυτό το επίπεδο με την ΕΑΑΣ.



Τα εκθέματα του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του προέδρου της ΕΑΑΣ αντιστρατήγου ε.α. Βασιλείου Ροζή και του υποστρατήγου ε.α. Χάρη Τσιρκινίδη συγγραφέα του γνωστού βιβλίου "Το Κόκκινο Ποτάμι" το οποίο έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές της Ελληνικής Τηλεόρασης με πολλές ιστορικές μνήμες και μηνύματα



Στην έκθεσή μας στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών που διήρκησε από 25 έως 30 Οκτωβρίου το ενδιαφέρον των επισκεπτών μονοπώλησαν τα ημερολόγια από τα ηρωικά οχυρά μας.







































Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΑΣ κ. Αριστομένης Κράγκαρης υποστράτηγος ε.α. ένας από τους καλούς φίλους του Αρχείου





Τιμής ένεκεν το αναμνηστικό μετάλλιο των 80 χρόνων της Ε.Α.Α.Σ. στο Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" από τον αντιστράτηγο κ. Γουμαλάτσο





Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Η ΕΑΑΣ, στο πλαίσιο των καθιερωμένων ετήσιων εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, διοργανώνει στο πολεμικό μουσείο σε συνεργασία με το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" μια μεγάλη και πρωτότυπη έκθεση με θέμα : "ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ ΄40".


Η έκθεση θα είναι στη διάθεση του κοινού 25 Οκτωβρίου και μέρα Παρασκευή από το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.


Πρόκειται για πολλά σπάνια, και κάποια μοναδικά ντοκουμέντα της πιο ένδοξης εποχής της σύγχρονης ιστορίας μας, όπως: προσωπικά ημερολόγια, αρχεία από την πρώτη γραμμή, προκηρύξεις του εχθρού, έντυπα του εχθρού, σπάνιες φωτογραφίες και αλληλογραφία αξιωματικών και στρατιωτών με τις οικογένειες τους, στρατιωτικοί χάρτες της εποχής κ.α.


Μερικά από τα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά από το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" όπως το ημερολόγιο του λοχαγού Δαράτου, διοικητή του οχυρού περιθωρίου (Νευροκόπι) όλα τα ονόματα των υπηρετούντων στο συγκρότημα Καραντάγ , επιστολή κρατουμένου από τα Γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, δακτυλόγραφο ημερήσιας διαταγής του Στρατηγού Μπακόπουλου, απόφαση ειδικού δικαστηρίου Αθηνών για συνεργασία με τον εχθρό, δελτίο τροφίμων του ΄41 κ.α.



Εκ του Γραφείου Τύπου της ΕΑΑΣ







ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΒΙΘΟΠΟΥΛΟΣ" ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ