ΝΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ‘’ΕΛΛΑΔΑ 2021’’ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

  • ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΣ

Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων ‘Γεώργιος Λεβιθόπουλος’ από το 2018 ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα, τόσο στον τομέα των εκδόσεων, όσο και στον τομέα των εκθέσεων, εορτάζοντας σε τριετή χρονικό ορίζοντα, με κορύφωση το 2021, το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός του έθνους, την ΕΠ-ΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821.


Τα 200 χρόνια, από το άναμμα της Ιερής Φλόγας της Λευτεριάς, που μόνο, όσο αυτή μένει άσβεστη θα υπάρχουμε ως λαός, πατρίδα και έθνος.


Έτσι, είχαμε την μεγάλη τύχη να προλάβουμε, πριν την ξαφνική φονική εισβολή της πανδημίας, να πραγματοποιήσουμε εκθέσεις, με κυριότερη αυτή στο ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ της Αθήνας, υπό την αιγίδα του Στρατού, καθώς και μια συλλεκτική έκδοση με τίτλο: "1821 ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΓΩΝΟΣ"


Το 2020 ματαιώθηκαν είκοσι προγραμματισμένες εκθέσεις του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων εκ των οποίων οκτώ αφιερωμένες στα 200 χρόνια από την Επανάσταση.


Από την πρώτη στιγμή που συστήθηκε η Επιτροπή "ΕΛΛΑΔΑ 2021", ανεξαρτήτως απόψεων και συγκλίσεων, θεωρήσαμε καλό και συμφέρον, για το "τελικό αποτέλεσμα" υπέρ του εθνικού σκοπού, να υποβάλλουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Έχουμε την πεποίθηση ότι η Επιτροπή διαθέτει μέσα, εργαλεία και μηχανισμούς που της δίνουν την δυνατότητα να υλοποιήσει τις προτάσεις αυτές οι οποίες αποτελούν μία μεγάλη εθνική εκκρεμότητα και ταυτόχρονα ένα μεγάλο όνειρό μας. Να δούμε επιτέλους, τα κείμενα που έγραψαν για μας αυτοί που έφτιαξαν το μεγαλείο του '21, να φτάνουν στα χέρια μας.


Διαλέγοντας την ευθεία οδό και παρακάμπτοντας τυχόν παρακαμπτηρίους, υποβάλαμε τις προτάσεις μας, αρχικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και στην συνέχεια, επανήλθαμε με επιστολές προς την πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής, μέσω της υπεύθυνης διαχείρισης προτάσεων.


Η ευγενική υποδοχή και αποδοχή, μας έκανε από την αρχή πολύ αισιόδοξους, για να περιμένουμε τελικά, όχι να εισακουστούμε εμείς, αλλά να ακουστούν Εκείνοι. Και τα κείμενα που έγραψαν απευθυνόμενοι στις κατοπινές γενιές, να φτάσουν επιτέλους στα χέρια μας!
Μακάρι




Συγκεκριμένα οι προτάσεις που υποβάλαμε, συνοψίζονται στα εξής:


Α. Σειρά εκθέσεων σε μουσεία, ιδρύματα, συλλόγους και πολιτιστικούς φορείς, σχολεία κ.α. με τίτλο "1821 ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΓΩΝΟΣ".


Στις εκθέσεις αυτές παρουσιάζονται έγγραφα κειμήλια, αυθεντικά και αντίγραφα, που σχετίζονται με την τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821 καθώς και τα μετέπειτα χρόνια της ίδρυσης του Ελληνικού κράτους. Ωστόσο κύρια θέση στην έκθεση αυτή, έχουν τα βιβλία – οι αυθεντικές εκδόσεις της εποχής - που έγραψαν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του 1821.


Οι ήρωες του μεγάλου ξεσηκωμού και οι ιστορικές μορφές της εποχής εκείνης, έγραψαν την ιστορία με πράξεις και έργα, ενώ συγχρόνως κατέγραψαν τα γεγονότα που έζησαν οι ίδιοι και πολλές φορές τα διαμόρφωσαν.


Τις πρωτότυπες αυτές εκδόσεις, οι οποίες κυκλοφόρησαν εκείνη την εποχή, το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων, ονομάζει ‘Εθνικά Ευαγγέλια του Ιερού Αγώνος’, ανάμεσα στα οποία, τα απομνημονεύματα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, το ημερολόγιο του Σαχτούρη, τα πεπραγμένα του Ιωάννη Θ. Κολοκοτρώνη, η Ιστορία της Φιλικής Εταιρείας, γραμμένη από τον ίδιο τον Εμ. Ξάνθο και πολλά άλλα βιβλία – Εθνικά Ευαγγέλια τα οποία δυστυχώς είναι άγνωστα στο πλατύ κοινό και όχι μόνο.


Β. Μια άλλη έκθεση, που παρουσιάζει το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων, έχει τίτλο ‘Το Εικονοστάσι της Λευτεριάς’ και αφορά την εικαστική αποτύπωση των μεγάλων και ασύλληπτων στιγμών του Εθνικού Ξεσηκωμού, καθώς και το Πάνθεον των ηρώων του αγώνα.


Γ. Παράλληλα με τις εκθέσεις το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων προτείνει να εκδοθούν και να μοιραστούν δωρεάν σε σχολεία, πανεπιστήμια, επαγγελματικές ομάδες, ενορίες, και αλλού, τα βιβλία των Ηρώων του 1821, αυτά δηλαδή, στα οποία προαναφερθήκαμε.


Πολλοί Ιστορικοί, αφιέρωσαν την ζωή τους, στην έρευνα και την καταγραφή των γεγονότων τα οποία αποτελούν τις ψηφίδες που συνθέτουν το μεγαλειώδες πανόραμα της Παλιγγενεσίας.


Αμέτρητοι τόμοι, κόποι και θυσίες ζωής, κοσμούν την Βιβλιοθήκη του ’21. Ανάμεσά τους, κάποια βιβλία, κυριολεκτικά άσβεστες δάδες, που μεταλαμπαδεύουν τις μεγάλες αλήθειες του ’21 ανά τους αιώνες.


Σεβόμαστε τους ιστορικούς, παλαιότερους και σύγχρονους, μπροστά σε ορισμένους μάλιστα, υποκλινόμαστε για το τεράστιο ανεπίληπτο ιστορικό τους έργο.


Όμως, κανένα έργο ιστορικού συγγραφέα, όσο σημαντικό κι αν είναι, δεν μπορεί να ξεπεράσει τα βιβλία – Εθνικά Ευαγγέλια που έγραψαν οι ίδιοι πρωταγωνιστές του ’21, αυτοί που χάραξαν την ιστορία, πρώτα με το γιαταγάνι και ύστερα με την πένα τους.


Και είναι βέβαιο, ότι κανείς δεν διαφωνεί, ενώ πρώτοι οι ίδιοι οι Ιστορικοί θα απορούσαν με αυτή την εντελώς περιττή σύγκριση, δύο μη συγκρίσιμων στοιχείων.


Με κάθε τρόπο όμως, ενισχύουμε την επιχειρηματολογία μας, προκειμένου να εισακουσθούμε και να δουν το φως κάποτε, τα βιβλία όλων των ηρώων του ’21, γνωστών, λιγότερο γνωστών αλλά και αγνώστων.


Σε λαϊκές εκδόσεις και όχι μόνο σε πανάκριβες συλλεκτικές κασετίνες, με κόστος κάτω των 2 ευρώ ανά αντίτυπο, να βρεθούν φορείς, χορηγοί που να «υιοθετήσουν» σχολεία, δήμους, ενορίες, πόλεις ολόκληρες προς τις οποίες, να τα διαθέσουν δωρεάν.


Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων ‘Γεώργιος Λεβιθόπουλος’, προτίθεται να διαθέσει τα πρωτότυπά βιβλία για ομοιοτυπική αναπαραγωγή, δίχως καμία οικονομική απαίτηση καθώς επίσης δίχως καμία εμπλοκή στην εκδοτική διαδικασία (επιλογή τυπογραφείων κλπ.). Ο χορηγός ή η Επιτροπή να επιλέγει τους αμειβόμενους συνεργάτες και προμηθευτές.


Πολλά βιβλία θα γραφούν και θα δουν το φως της δημοσιότητας με την ευκαιρία του μεγάλου εορτασμού των 200 χρόνων.


Όλα καλοδεχούμενα αλλά….. προτεραιότητα έχουν τα βιβλία Εκείνων. Αλλιώς η παράλειψη αυτή θα μοιάζει με ένα αβυσσαλέο κενό.

Η Επιτροπή ‘ΕΛΛΑΔΑ 2021’, δια της κυρίας Ελένης Κυπριώτη, υπεύθυνης Διαχείρισης Προτάσεων, καλοδέχτηκε την πρόταση μας, ‘1821 Τα Εθνικά Ευαγγέλια του Ιερού Αγώνος’ την οποία μάλιστα σύμφωνα με την επιστολή που μας έστειλε, προτίθενται να εντάξουν σε ειδική έκδοση που θα περιλαμβάνει περιγραφή των προτάσεων που ταυτίζονται με τους τέσσερις άξονες της Επιτροπής και που συνεισφέρουν στο σπουδαίο αυτό Εθνικό εγχείρημα, με την ευκαιρία της διακοσιοστής επετείου από την Επανάσταση του ’21.


Όσον αφορά τις εκδόσεις των βιβλίων – εθνικών ευαγγελίων, η υποστήριξη της πρότασης μας, αναμένει, σύμφωνα με την κυρία Κυπριώτη, την τελική εισήγηση των μελών της Ολομέλειας της Επιτροπής, ως προς τα διαθέσιμα κονδύλια (σημείωση του συντάκτη: τα κονδύλια αυτά δεν αφορούν το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων του οποίου η προσφορα είναι αφιλοκερδής, αλλά τα τυπογραφεία στα οποία θα γίνουν οι επανεκδόσεις των βιβλίων και με αυτά καμία εμπλοκή ή συνάφεια δεν έχει το Αρχείο), ενώ θα υπάρξει συχνότερη και στενότερη επαφή, έως ότου εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις, προκειμένου τα βιβλία των αθανάτων ηρώων να γίνουν κτήμα κάθε Έλληνα.


Σε κάθε περίπτωση, μέσα σε πολύ δύσκολες συγκυρίες λόγω της πανδημίας αλλά και των πολυποίκιλων επιπτώσεών της, τόσο για την πατρίδα μας, όσο και για την Επιτροπή ‘ΕΛΛΑΔΑ 2021’, κι άλλο τόσο για το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων ‘Γεώργιος Λεβιθόπουλος’ ανεξαρτήτως, ποιες απ’ τις προτάσεις θα υλοποιηθούν ή όχι, συνεχίζουμε την αισιόδοξη πορεία μας καταρτίζοντας τα πλέον φιλόδοξα σχέδια, που υπηρετούν την ανάδειξη της ιστορίας μας, όχι για να εισπράξουμε εμείς την δόξα εκείνων, κληρονομικώ δικαιώματι αλλά να γράψουμε την δική μας ιστορία επαναλαμβάνοντας τα κατορθώματά τους και αποφεύγοντας τα λάθη τους.


Όμως, αυτή τη στιγμή προέχει η ζωή τους καθενός ξεχωριστά και όλων μαζί. Χρέος και μέριμνα όλων μας, η Ελλάδα να περάσει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες την μεγάλη συμφορά που μαστίζει την Οικουμένη. Ας φέρουμε στον νου μας έναν – έναν τους ήρωες του ’21. Υπάρχει κάποιος από αυτούς που θα μας έλεγε κάτι διαφορετικό;


ΔΗΜ. ΛΕΒ.






ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021





Αναλυτικά όλες οι προτάσεις μας
Επιστολές και παρουσιάσεις του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων προς την Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" μέσω της υπεύθυνης διαχείρισης προτάσεων


Αθήνα 14/1/2021



Αγαπητή κυρία Κυπριώτη,

Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας και ιδιαίτερα, για τα καλά σας λόγια. Ειλικρινά, δεν ξέρω κατά πόσο αξίζω τις φιλοφρονήσεις σας περί πάθους και δημιουργικότητας, όταν υπάρχουν τόσοι άλλοι που αναλώνουν την ζωή τους σε διάφορες επάλξεις. Χωρίς να διεκδικώ φιλοφρονήσεις περί μετριοφροσύνης, κάνω το ελάχιστο και το γνωρίζω.

Στην επικοινωνία μας, ίσως διακρίνατε ένα μεγάλο άγχος, ένα άγχος για το πώς το δικό μας ’21 θα αδράξει την ευκαιρία της Μεγάλης Επετείου, για να κάνουμε κτήμα κάθε αδελφού μας συνέλληνα, τα ιερά κείμενα – νάματα που μας κληροδότησαν οι ήρωες Εκείνου του ’21.

Αν χαθεί και αυτή η ευκαιρία, για να γνωρίσουμε αυτές τις ανεπανάληπτες ιερές παρακαταθήκες, τις οποίες αγνοούμε σχεδόν στο σύνολο τους, μετά και η πλέον αισιόδοξη σκέψη, δεν μας αφήνει ούτε μια αχτίδα ελπίδας για την επόμενη εκατονταετηρίδα…..

Συγχωρήστε με αν δείχνω πως διακατέχομαι από κάποιο ζήλο απλά, τυχαίνει, επειδή είμαι γνώστης της ύπαρξης αυτού του σπάνιου Ιστορικού θησαυρού, να δείχνω ανάλογη ευαισθησία, σε σημείο που να κινδυνεύω να παρεξηγηθώ για εμμονές, ενώ δεν πρόκειται για τίποτα άλλο, εκτός από μια και μόνη εμμονή και αυτή, στον σκοπό και μάλιστα, στον ιερό σκοπό.

Ευτυχώς, που η υλοποίηση των προτάσεων μας, δεν αποφέρει σε εμάς και στο Αρχείο μας, ούτε ένα ευρώ κέρδος αλλά ούτε και την ελάχιστη προβολή, γιατί τότε η υπερβολική επιμονή μας εύκολα θα μπορούσε να αποδοθεί σε ιδιοτέλεια.

Υπολογίζω ότι από τα βιβλία για τα οποία σας μιλώ, δηλαδή τα βιβλία που έγραψαν οι ίδιοι οι ήρωες αγωνιστές αλλά και άλλοι πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 1821 και εκδόθηκαν εκείνη την εποχή, μόνο ελάχιστα (περίπου το 1/10) έφθασαν έως εμάς και είναι γνωστά στους μελετητές, ενώ στο ευρύ κοινό είναι παντελώς άγνωστη κι αυτή η ύπαρξη τους.

Απευθυνόμαστε λοιπόν στην Επιτροπή ΕΛΛΑΔΑ 2021 και μάλιστα με τόση ζέση γιατί πιστεύουμε ότι έχει στην διάθεση της όλους τους μηχανισμούς, τα μέσα και τα εργαλεία, χάρη στα οποία πανεύκολα και ανέξοδα μπορεί να υλοποιήσει τις προτάσεις μας που αφορούν στις ομοιοτυπικές εκδόσεις των άγνωστων βιβλίων των μεγάλων ηρώων του 1821 και την δωρεάν διανομή τους στο ευρύ κοινό.

Όπως σας είπα, στην τηλεφωνική επικοινωνία μας, τις μεγάλες επετείους του 1821 τις κατατρέχει μια όχι τόσο ευτυχής συγκυρία.

Το 1921 τα 100 χρόνια από την Επανάσταση, βρίσκουν την Ελλάδα σε βαθύ διχασμό, και ταυτόχρονα, σε πολεμικό αναβρασμό, με την μικρασιατική εκστρατεία να γίνεται από εθνικό όνειρο ένας φριχτός εφιάλτης. Ο Πρίγκιπας Νικόλας, πρόεδρος της ‘Επιτροπής Εκατονταετηρίδος’, αναβάλλει τους εορτασμούς εν ευθέτω χρόνο. Ξεσπάει η καταστροφή, αρχίζει το δράμα των ξεριζωμένων προσφύγων κι έτσι έμεινε κάθε γιορτή αγιόρταστη.

Το 1971, τα 150 Χρόνια από το 1821 βρίσκουν την Ελλάδα στον γύψο της δικτατορίας. Το στρατιωτικό καθεστώς… ανακαλύπτει πάμπολλα κοινά στην Επανάσταση του 1821 και στην ‘’Εθνοσωτήριον Επανάστασίν’’ της 21ης Απριλίου. Και τρίζουν τα κόκαλα των προγόνων.

Οι διάφορες υπερβολές που γίνονται κατά κόρον έκρυψαν σε κοινή θέα, κάποιες σοβαρές προσπάθειες, το δε κοινό το απώθησαν αντί να το ελκύσουν, με αποτελέσματα που τα βλέπουμε, δυστυχώς, έως και σήμερα. Και ερχόμαστε στα 200 χρόνια από την Επανάσταση, στο σωτήριον έτος 2021 που μας βρίσκει στην δίνη της πανδημίας του κορωνοιού, στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση της νεότερης ιστορίας, με τον Τούρκο να ωρύεται και να ακονίζει την χατζάρα του και το χειρότερο όλων μας βρίσκει σε μια βαθιά παρακμή, σε μια πνευματική και ηθική χρεοκοπία που όμοια της δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε στην ιστορία της πατρίδας μας, Αλήθεια, πόσο κοντά στην αλήθεια θα ήταν ένα μήνυμα, αν το στέλναμε εμείς προς εκείνο το ’21 και τους λέγαμε: ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΘΥΣΙΕΣ ΣΑΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΑΣ ΑΔΙΚΑ ΕΧΥΘΗΚΕ


***


Είμαι βέβαιος, ότι η Επιτροπή στα μέλη της οποίας αναγνωρίζει κανείς διακεκριμένους για την γνώση τους και τη σοφία τους, ανθρώπους, ετοιμάζει ένα εξαιρετικό σπουδαίο εορτασμό, που θα κάνει να λάμψει στις ψυχές όλων το ηρωικό ’21 και το κυριότερο, αυτή λάμψη δεν θα είναι στιγμιαία, αλλά θα έχει διάρκεια στον χρόνο, θα μείνει άσβεστη, φθάνοντας το ίδιο φωτεινή και δυνατή στις επόμενες γενιές, σε άλλες μακρινές και πιο ευτυχείς επετείους.

Θα υπάρχει όμως, ένα μεγάλο κενό, σε ότι σπουδαίο θα γίνει, αν τα βιβλία των πρωταγωνιστών του ’21 δεν γίνουν κτήμα κάθε Έλληνα.

Γιατί δεν είναι δυνατόν, να λέμε απ’ την μια, ότι τιμούμε αυτούς που έκαναν το ’21 κι απ’ την άλλη να περιφρονούμε τα ιερά κείμενα που έγραψαν απευθυνόμενοι σε εμάς.
Είναι τουλάχιστον παράδοξο.


Αγαπητή κυρία Κυπριώτη,

Κατανοώ απολύτως τον τεράστιο όγκο και τη μεγάλη σημασία του έργου σας, ως υπεύθυνης διαχείρισης των προτάσεων, γι’ αυτό δεν θα καταχραστώ περισσότερο τον πολύτιμο χρόνο σας.

Αν γίνομαι φορτικός – δεν είναι καθόλου του χαρακτήρα μου – γίνομαι γιατί αυτό που ζητώ δεν μου αποφέρει κανένα απολύτως κέρδος ούτε την παραμικρή προβολή, αλλά πρόκειται για κάτι απλό και εύκολο που αφορά το γενικό καλό και είναι εθνικά ωφέλιμο.

Μίλησα λίγο μαζί σας στο τηλέφωνο και σχημάτισα την εικόνα ότι αν περνούσε από το χέρι σας, θα υλοποιούσατε την πρότασή μας αυτή την στιγμή. Είμαι όμως βέβαιος, ότι μπορείτε να κάνετε κάποια αυτιά, που είναι κοντά σας, να ακούσουν.


Ζητώ και πάλι την κατανόηση σας



Με κάθε τιμή

Δήμος Λεβιθόπουλος







ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ


ΑΘΗΝΑ 24/11/2020


Αξιότιμη κυρία Κυπριώτη,

Όπως συμφωνήσαμε κατά την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία μας, σας στέλνω αντί καταλόγου τα εξώφυλλα των πρώτων 10 βιβλίων, που σας προτείνουμε για ομοιοτυπική επανέκδοση.

Η επιλογή τους δεν είναι τυχαία.

Τα σκεπτικό για να τα επιλέξουμε είναι το εξής:

  1. Να συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία για να είναι πράγματι, Εθνικά Ευαγγέλια, γραμμένα από τους κορυφαίους ήρωες του ΄21 και να αποτελούν κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη.
  2. Να είναι ελάχιστα η καθόλου διαδεδομένα. Αν είναι δυνατόν να είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό.
  3. Να μην είναι πολύτομα έργα. Να είναι βιβλία μικρού ή μεσαίου μεγέθους με λίγες σελίδες ώστε να γίνονται όσο το δυνατόν εύκολα υλοποιήσιμοι οι εκδοτικοί στόχοι μας. Επίσης τα βιβλία αυτά πρέπει να είναι προσιτά από κάθε άποψη στο αναγνωστικό κοινό.
  4. Στα 10 βιβλία που επιλέγουμε αρχικά, περιλαμβάνονται και δύο αγνώστων ηρώων του ’21. Αυτά είναι:
    1. Επίτομος Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως υπό Γεωργίου Θεοφίλου (190σελ.) Ο Γ. Θεόφιλος ήταν αξιωματικός και έλαβε μέρος σε πολλές κρίσιμες μάχες του αγώνα πλάι στους Υψηλάντηδες αλλά και σε άλλους κορυφαίους αγωνιστές. Στο βιβλίο του αναφέρει και αναλύει ιδιαιτέρως αυτό που σας εξήγησα κατά την επικοινωνία μας, και που αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες των εκθέσεων μας για το ’21 ότι δηλαδή ο αγώνας των Ελλήνων, αποτελεί την ασπίδα του Χριστιανικού – Ευρωπαϊκού πολιτισμού, των αιωνίων αξιών που προασπίζεται η Ελλάδα ως η εμπροσθοφυλακή του Ελληνοευρωπαικού πνεύματος ανά τους αιώνες. Το πόσο επίκαιρες είναι αυτές οι αλήθειες σήμερα, είναι περιττό να σχολιάσουμε.
    2. ‘Το Σούλι – Ήτοι Τα ηρωικά Θαύματα των Σουλιωτών και Σουλιωτισών’ υπό ΠΑΣ (304σελ.) Ο ΠΑΣ (Παναγιώτης Σαλαπάτας) πολέμησε ο ίδιος και η οικογένεια του στο Σούλι και σε άλλες κρίσιμες μάχες του αγώνα και διακρίθηκε πλάι σε μεγάλους οπλαρχηγούς.
    3. Ένα άλλο βιβλίο – ντοκουμέντο είναι, υπό τον τίτλο ‘Οι Αρχιερείς και οι Προύχοντες εντός της εν Τριπόλει φυλακής’ Ο συγγραφέας του βιβλίου Ιωσήφ Ζαφειρόπουλος ως διάκος, γραμματέας του Μητροπολίτη Τριπόλεως, συνελήφθη και αυτός όταν ο πασάς πληροφορήθηκε ότι ετοιμάζεται επανάσταση και με το πρόσχημα ενός συμβουλίου, παγίδευσε τους προεστούς και τους αρχιερείς και τους έριξε στην φυλακή. Όταν μπήκαν στην Τριπολιτσά οι Έλληνες υπό των Κολοκοτρώνη, βρήκαν στην φυλακή κομματιασμένους από τα μαρτύρια τους προύχοντες και τους αρχιερείς. Ο Ιωσήφ Ζαφειρόπουλος που διασώθηκε περιγράφει αυτή την κόλαση στο βιβλίο του. (76σελ.) Επίσης ενδεικτικά σας αναφέρουμε:
      -Απομνημονεύματα Φιλικής Εταιρείας υπό Εμ. Ξάνθου (μικρό μέγεθος 240σελ.)
      -Γεωργίου Σαχτούρη ‘Ιστορικά Ημερολόγια’ (μικρό μέγεθος 304σελ.)
      -‘Τουρκομάχος Ελλάς’ Αλεξάνδρου Σούτσου (180σελ.)
      -‘Υπομνήματα Επαναστάσεως’ υπό Παλαιών Πατρών Γερμανού (μικρό μέγεθος 204 σελ.)
      -‘Ιστορία των Αθηνών κατά τον υπέρ Ελευθερίας αγώνα’ υπό Διονυσίου Σουρμελή (μικρό μέγεθος 320σελ.)
      -Για το βιβλίο A History of Modern Greece – Late Revolution Έκδοση New York θα σας δώσω πληροφορίες προφορικά σε τηλεφωνική μας επικοινωνία.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση αλλά και βοήθεια όπου κρίνετε ότι μπορούμε να συμβάλλουμε.


Με κάθε τιμή


ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΙΘΟΠΟΥΛΟΣ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΒΙΘΟΠΟΥΛΟΣ




ΑΘΗΝΑ 28/12/2020

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΕΛΕΝΗ ΚΥΠΡΙΩΤΗ


ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ



Αγαπητή κυρία Κυπριώτη,

Δεχθείτε τις ολόθερμες ευχές μας για καλή Πρωτοχρονιά και ευτυχισμένο το νέο έτος, το οποίο μάλιστα, επιπλέον να δικαιώσει τους αγώνες και τις προσπάθειες σας ενόψει της Μεγάλης Γιορτής των Ελλήνων, την οποία έχετε επωμισθεί.

Ερχόμαστε με την επιστολή μας αυτή, να ολοκληρώσουμε τις προτάσεις μας σχετικά με τις δραστηριότητες του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων στο πλαίσιο των εορτασμών των 200 Χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Η αργοπορία της υποβολής της προτάσεως μας αυτής, οφείλεται στο γεγονός ότι έπρεπε προηγουμένως να βεβαιωθούμε στον απόλυτο βαθμό αν και κατά πόσον είναι εφικτή, άμεσα και με την συμμετοχή και άλλων συμβολέων.

Η πρόταση μας συνοπτικά αφορά τα εξής:

  • Την δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης με την ονομασία: ‘ΕΛΛΑΔΑ 2021’
  • e - ΜΕΓΑΛΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ 1821

Αυτή η βιβλιοθήκη θα περιλαμβάνει ηλεκτρονικά, όλα τα βιβλία που έχουν γραφτεί για το 1821 από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της ιστορίας (απομνημονεύματα, ημερολόγια, ιστορικές πραγματείες) καθώς και τα βιβλία των μεγάλων ιστορικών της εποχής.

Πρόκειται για ένα μεγάλο, φιλόδοξο έργο που δεν ανταγωνίζεται αλλά έρχεται να συμπληρώσει ανάλογες σοβαρές ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες που υπάρχουν με θέμα το 1821, χωρίς να μπορεί μόνος του ένας φορέας να το καλύψει και να το εξαντλήσει στον απόλυτο βαθμό.

Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων θα σας παρέχει δωρεάν ένα μεγάλο αριθμών βιβλίων, για εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να φωτοαναπαραχθούν και να αναρτηθούν στο διαδίκτυο. Επίσης, εμείς ως Αρχείο θα πρωτοστατήσουμε ώστε να συγκεντρωθούν και από άλλα μεγάλα ιδιωτικά Αρχεία και Βιβλιοθήκες, ‘βιβλία του ‘21’ ώστε με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή, ηλεκτρονικά να γίνουν κτήμα όλων των Ελλήνων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Όπως γνωρίζετε, η όλη διαδικασία δεν απαιτεί ούτε πολύ χρόνο ούτε πολύ χρήμα, ενώ η σημασία του έργου είναι πολύ μεγάλη και η σφραγίδα της Επιτροπής ‘ΕΛΛΑΔΑ 2021’ θα μείνει ανάγλυφη, για την συμβολή της στο ύψιστο αυτό εθνικό έργο προς όφελος των επόμενων γενεών. Είμαστε βέβαιοι ότι έτσι αξιοποιείται στον μέγιστο βαθμό η ευκαιρία της Επετείου των 200 χρόνων προκειμένου, όχι μόνο η φλόγα του να μείνει άσβεστη αλλά να υπάρχουν και εκατομμύρια ελληνικά μάτια που να την ατενίζουν και να εμπνέονται ακόμα και όταν το 2021 θα αποτελεί μακρινή ιστορία. Σας ευχόμαστε και πάλι τις πιο ευτυχισμένες γιορτές! τις πιο χαρούμενες άγιες μέρες! εις πείσμα των καιρών.


Με ιδιαίτερη εκτίμηση


ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΙΘΟΠΟΥΛΟΣ


ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΒΙΘΟΠΟΥΛΟΣ