ΝΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΚΑΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ‘’ΕΛΛΑΔΑ 2021’’ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

  • ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΣ

Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων ‘Γεώργιος Λεβιθόπουλος’ από το 2018 ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα, τόσο στον τομέα των εκδόσεων, όσο και στον τομέα των εκθέσεων, εορτάζοντας σε τριετή χρονικό ορίζοντα, με κορύφωση το 2021, το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός του έθνους, την ΕΠ-ΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1821.


Τα 200 χρόνια, από το άναμμα της Ιερής Φλόγας της Λευτεριάς, που μόνο, όσο αυτή μένει άσβεστη θα υπάρχουμε ως λαός, πατρίδα και έθνος.


Έτσι, είχαμε την μεγάλη τύχη να προλάβουμε, πριν την ξαφνική φονική εισβολή της πανδημίας, να πραγματοποιήσουμε εκθέσεις, με κυριότερη αυτή στο ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ της Αθήνας, υπό την αιγίδα του Στρατού, καθώς και μια συλλεκτική έκδοση με τίτλο: "1821 ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΓΩΝΟΣ"


Το 2020 ματαιώθηκαν είκοσι προγραμματισμένες εκθέσεις του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων εκ των οποίων οκτώ αφιερωμένες στα 200 χρόνια από την Επανάσταση.


Από την πρώτη στιγμή που συστήθηκε η Επιτροπή "ΕΛΛΑΔΑ 2021", ανεξαρτήτως απόψεων και συγκλίσεων, θεωρήσαμε καλό και συμφέρον, για το "τελικό αποτέλεσμα" υπέρ του εθνικού σκοπού, να υποβάλλουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Έχουμε την πεποίθηση ότι η Επιτροπή διαθέτει μέσα, εργαλεία και μηχανισμούς που της δίνουν την δυνατότητα να υλοποιήσει τις προτάσεις αυτές οι οποίες αποτελούν μία μεγάλη εθνική εκκρεμότητα και ταυτόχρονα ένα μεγάλο όνειρό μας. Να δούμε επιτέλους, τα κείμενα που έγραψαν για μας αυτοί που έφτιαξαν το μεγαλείο του '21, να φτάνουν στα χέρια μας.


Διαλέγοντας την ευθεία οδό και παρακάμπτοντας τυχόν παρακαμπτηρίους, υποβάλαμε τις προτάσεις μας, αρχικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και στην συνέχεια, επανήλθαμε με επιστολές προς την πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής, μέσω της υπεύθυνης διαχείρισης προτάσεων.


Η ευγενική υποδοχή και αποδοχή, μας έκανε από την αρχή πολύ αισιόδοξους, για να περιμένουμε τελικά, όχι να εισακουστούμε εμείς, αλλά να ακουστούν Εκείνοι. Και τα κείμενα που έγραψαν απευθυνόμενοι στις κατοπινές γενιές, να φτάσουν επιτέλους στα χέρια μας!
Μακάρι


Συγκεκριμένα οι προτάσεις που υποβάλαμε, συνοψίζονται στα εξής:


Α. Σειρά εκθέσεων σε μουσεία, ιδρύματα, συλλόγους και πολιτιστικούς φορείς, σχολεία κ.α. με τίτλο "1821 ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΓΩΝΟΣ".


Στις εκθέσεις αυτές παρουσιάζονται έγγραφα κειμήλια, αυθεντικά και αντίγραφα, που σχετίζονται με την τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821 καθώς και τα μετέπειτα χρόνια της ίδρυσης του Ελληνικού κράτους. Ωστόσο κύρια θέση στην έκθεση αυτή, έχουν τα βιβλία – οι αυθεντικές εκδόσεις της εποχής - που έγραψαν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές του 1821.


Οι ήρωες του μεγάλου ξεσηκωμού και οι ιστορικές μορφές της εποχής εκείνης, έγραψαν την ιστορία με πράξεις και έργα, ενώ συγχρόνως κατέγραψαν τα γεγονότα που έζησαν οι ίδιοι και πολλές φορές τα διαμόρφωσαν.


Τις πρωτότυπες αυτές εκδόσεις, οι οποίες κυκλοφόρησαν εκείνη την εποχή, το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων, ονομάζει ‘Εθνικά Ευαγγέλια του Ιερού Αγώνος’, ανάμεσα στα οποία, τα απομνημονεύματα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, το ημερολόγιο του Σαχτούρη, τα πεπραγμένα του Ιωάννη Θ. Κολοκοτρώνη, η Ιστορία της Φιλικής Εταιρείας, γραμμένη από τον ίδιο τον Εμ. Ξάνθο και πολλά άλλα βιβλία – Εθνικά Ευαγγέλια τα οποία δυστυχώς είναι άγνωστα στο πλατύ κοινό και όχι μόνο.


Β. Μια άλλη έκθεση, που παρουσιάζει το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων, έχει τίτλο ‘Το Εικονοστάσι της Λευτεριάς’ και αφορά την εικαστική αποτύπωση των μεγάλων και ασύλληπτων στιγμών του Εθνικού Ξεσηκωμού, καθώς και το Πάνθεον των ηρώων του αγώνα.


Γ. Παράλληλα με τις εκθέσεις το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων προτείνει να εκδοθούν και να μοιραστούν δωρεάν σε σχολεία, πανεπιστήμια, επαγγελματικές ομάδες, ενορίες, και αλλού, τα βιβλία των Ηρώων του 1821, αυτά δηλαδή, στα οποία προαναφερθήκαμε.


Πολλοί Ιστορικοί, αφιέρωσαν την ζωή τους, στην έρευνα και την καταγραφή των γεγονότων τα οποία αποτελούν τις ψηφίδες που συνθέτουν το μεγαλειώδες πανόραμα της Παλιγγενεσίας.


Αμέτρητοι τόμοι, κόποι και θυσίες ζωής, κοσμούν την Βιβλιοθήκη του ’21. Ανάμεσά τους, κάποια βιβλία, κυριολεκτικά άσβεστες δάδες, που μεταλαμπαδεύουν τις μεγάλες αλήθειες του ’21 ανά τους αιώνες.


Σεβόμαστε τους ιστορικούς, παλαιότερους και σύγχρονους, μπροστά σε ορισμένους μάλιστα, υποκλινόμαστε για το τεράστιο ανεπίληπτο ιστορικό τους έργο.


Όμως, κανένα έργο ιστορικού συγγραφέα, όσο σημαντικό κι αν είναι, δεν μπορεί να ξεπεράσει τα βιβλία – Εθνικά Ευαγγέλια που έγραψαν οι ίδιοι πρωταγωνιστές του ’21, αυτοί που χάραξαν την ιστορία, πρώτα με το γιαταγάνι και ύστερα με την πένα τους.


Και είναι βέβαιο, ότι κανείς δεν διαφωνεί, ενώ πρώτοι οι ίδιοι οι Ιστορικοί θα απορούσαν με αυτή την εντελώς περιττή σύγκριση, δύο μη συγκρίσιμων στοιχείων.


Με κάθε τρόπο όμως, ενισχύουμε την επιχειρηματολογία μας, προκειμένου να εισακουσθούμε και να δουν το φως κάποτε, τα βιβλία όλων των ηρώων του ’21, γνωστών, λιγότερο γνωστών αλλά και αγνώστων.


Σε λαϊκές εκδόσεις και όχι μόνο σε πανάκριβες συλλεκτικές κασετίνες, με κόστος κάτω των 2 ευρώ ανά αντίτυπο, να βρεθούν φορείς, χορηγοί που να «υιοθετήσουν» σχολεία, δήμους, ενορίες, πόλεις ολόκληρες προς τις οποίες, να τα διαθέσουν δωρεάν.


Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων ‘Γεώργιος Λεβιθόπουλος’, προτίθεται να διαθέσει τα πρωτότυπά βιβλία για ομοιοτυπική αναπαραγωγή, δίχως καμία οικονομική απαίτηση καθώς επίσης δίχως καμία εμπλοκή στην εκδοτική διαδικασία (επιλογή τυπογραφείων κλπ.). Ο χορηγός ή η Επιτροπή να επιλέγει τους αμειβόμενους συνεργάτες και προμηθευτές.


Πολλά βιβλία θα γραφούν και θα δουν το φως της δημοσιότητας με την ευκαιρία του μεγάλου εορτασμού των 200 χρόνων.


Όλα καλοδεχούμενα αλλά….. προτεραιότητα έχουν τα βιβλία Εκείνων. Αλλιώς η παράλειψη αυτή θα μοιάζει με ένα αβυσσαλέο κενό.

Η Επιτροπή ‘ΕΛΛΑΔΑ 2021’, δια της κυρίας Ελένης Κυπριώτη, υπεύθυνης Διαχείρισης Προτάσεων, καλοδέχτηκε την πρόταση μας, ‘1821 Τα Εθνικά Ευαγγέλια του Ιερού Αγώνος’ την οποία μάλιστα σύμφωνα με την επιστολή που μας έστειλε, προτίθενται να εντάξουν σε ειδική έκδοση που θα περιλαμβάνει περιγραφή των προτάσεων που ταυτίζονται με τους τέσσερις άξονες της Επιτροπής και που συνεισφέρουν στο σπουδαίο αυτό Εθνικό εγχείρημα, με την ευκαιρία της διακοσιοστής επετείου από την Επανάσταση του ’21.


Όσον αφορά τις εκδόσεις των βιβλίων – εθνικών ευαγγελίων, η υποστήριξη της πρότασης μας, αναμένει, σύμφωνα με την κυρία Κυπριώτη, την τελική εισήγηση των μελών της Ολομέλειας της Επιτροπής, ως προς τα διαθέσιμα κονδύλια, ενώ θα υπάρξει συχνότερη και στενότερη επαφή, έως ότου εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις, προκειμένου τα βιβλία των αθανάτων ηρώων να γίνουν κτήμα κάθε Έλληνα.


Σε κάθε περίπτωση, μέσα σε πολύ δύσκολες συγκυρίες λόγω της πανδημίας αλλά και των πολυποίκιλων επιπτώσεών της, τόσο για την πατρίδα μας, όσο και για την Επιτροπή ‘ΕΛΛΑΔΑ 2021’, κι άλλο τόσο για το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων ‘Γεώργιος Λεβιθόπουλος’ ανεξαρτήτως, ποιες απ’ τις προτάσεις θα υλοποιηθούν ή όχι, συνεχίζουμε την αισιόδοξη πορεία μας καταρτίζοντας τα πλέον φιλόδοξα σχέδια, που υπηρετούν την ανάδειξη της ιστορίας μας, όχι για να εισπράξουμε εμείς την δόξα εκείνων, κληρονομικώ δικαιώματι αλλά να γράψουμε την δική μας ιστορία επαναλαμβάνοντας τα κατορθώματά τους και αποφεύγοντας τα λάθη τους.


Όμως, αυτή τη στιγμή προέχει η ζωή τους καθενός ξεχωριστά και όλων μαζί. Χρέος και μέριμνα όλων μας, η Ελλάδα να περάσει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες την μεγάλη συμφορά που μαστίζει την Οικουμένη. Ας φέρουμε στον νου μας έναν – έναν τους ήρωες του ’21. Υπάρχει κάποιος από αυτούς που θα μας έλεγε κάτι διαφορετικό;


ΔΗΜ. ΛΕΒ.