ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ 'ΜΙΛΗΣΟΥΝ' ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ '21

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΗ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ

ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΤΟ '21 ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ... ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΔΡΑΣ

Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων συνεχίζει απτόητο, την μεγάλη προσπάθειά του, προκειμένου να δουν το φως, τα θαμμένα από τον χρόνο και την λησμονιά - γιατί όχι, κι από την ύποπτη αδιαφορία; - τα βιβλία των γνωστών αλλά και άγνωστων αγωνιστών της Επανάστασης του '21. Βιβλία των οποίων αγνοούν την ύπαρξή τους ακόμα και έγκριτοι ιστορικοί.

Θεωρήσαμε καλό, την αγωνία αμς για την τύχη και την έκδοση των βιβλίων αυτών να την μοιραστούμε, εκτός από την επιτροπή "Ελλάδα 2021", και με την Εκκλησία της Ελλάδος, απευθυνόμενοι στον Αρχιεπίσκοπο και στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο μέσω του γραμματέως της Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Η υποδοχή (με τηλεφωνική επικοινωνία λόγω καραντίνας) από τον γραμματέα της εν λόγω επιτροπής, πανοσιολογιότατο αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο, ήταν κάτι παραπάνω από συγκινητική, γεγονός που μας γέμισε με κάθε ελπίδα, να πιστελυουμε ότι θα υπάρξει επιτέλους η δικαίωση, όχι η δική μας, αλλά των αγωνιστών, πρωταγωνιστών και ηρώων του 1821, των οποίων τα βιβλία, εκδοθέντα λίγο μετά την επανάσταση δίνουν σήμερα την μάχη με τον σκόρο και την ψυχρότατη αδιαφορία μας ξεχασμένα από όλους.

Ακολουθεί η πρότασή μας όπως την υποβάλλαμε στους ιεράρχες:



Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΗ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΥΡΙΟ ΙΓΝΑΤΙΟΝ


Πανοσιολογιότατε, πατέρα Βαρθολομαίε,


Από την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί σας, άντλησα μεγάλη αισιοδοξία και απέραντο κουράγιο, όσον αφορά την πιο σθεναρή προώθηση της πρότασης του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων, για την ομοιοτυπική επανέκδοση των άγνωστων και ξεχασμένων βιβλίων για το ’21 που έγραψαν οι ίδιοι οι ήρωες αγωνιστές και πρωταγωνιστές της Παλιγγενεσίας.


Από το 2018, ενόψει της μεγάλης Επετείου των Διακοσίων Χρόνων από την Επανάσταση έχουμε ξεκινήσει, ως Ιστορικό Αρχείο, μια μεγάλη εκστρατεία – αφιλοκερδώς – προκειμένου να αξιοποιήσουμε αυτή την τεράστια ευκαιρία, με σκοπό να εκδοθούν, επιτέλους, και να γίνουν κτήμα κάθε Έλληνα, τα βιβλία που έγραψαν για το ’21 αυτοί οι ίδιοι που διαμόρφωσαν τις μεγάλες εκείνες στιγμές του Ξεσηκωμού του Γένους. Αυτοί που χάραξαν την ιστορία πρώτα με το γιαταγάνι και την έγραψαν παράλληλα με το αίμα τους και μετά την κατέγραψαν με την πένα τους.


Πολλοί ήρωες του ’21, από του πιο σπουδαίους – δυστυχώς ανάμεσά τους και κάποιοι εντελώς άγνωστοι σε εμάς - κατέγραψαν στιγμή προς στιγμή τα γεγονότα τα οποία όχι απλώς ζούσαν και ήσαν αυτόπτες μάρτυρες, αλλά τα διαμόρφωναν οι ίδιοι και όχι σπάνια γίνονταν οσιομάρτυρες.


Μετριούνται σε μερικές δεκάδες τα απομνημονεύματα, τα ημερολόγια, οι ιστορικές μελέτες, οι πραγματείες, των ίδιων των αγωνιστών του ’21! Σε εμάς είναι γνωστά, μόνο το ένα δέκατο και αυτό στην καλύτερη περίπτωση.


Το ευρύ κοινό γνωρίζει την ύπαρξη των απομνημονευμάτων του στρατηγού Μακρυγιάννη, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, και έχει ακουστά ίσως, και μερικά άλλα.


Μορφωμένοι άνθρωποι, σοβαροί μελετητές, ακόμη και ιστορικοί διακεκριμένοι, αγνοούν και την ύπαρξη κάποιων ή όλων των βιβλίων, που εμείς χαρακτηρίζουμε άγνωστα ή ξεχασμένα και πρόκειται για πραγματικούς, ανεπανάληπτους θησαυρούς.


Μια σύντομη έρευνά μας στα φιλικά ιδιωτικά Ιστορικά Αρχεία με τα οποία συνεργαζόμαστε αλλά κυρίως και στις βιβλιογραφικές πηγές Μέξα και Πολέμη – Ηλιού, ανεβάζει τον αριθμό αυτών των βιβλίων σε περισσότερα από πενήντα με τους πλέον πρόχειρους υπολογισμούς.


Πανοσιολογιότατε, για το 1821 έχουν γραφτεί, πάμπολλα βιβλία από πεφωτισμένους και εμπνευσμένους ιστορικούς, Έλληνες και ξένους, εμπρός στο πνευματικό έργο των οποίων οφείλουμε να υποκλινόμαστε.


Όμως, για κανέναν απολύτως λόγο, δεν δικαιολογείται το γεγονός, να μην υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη το βιβλίο που έγραψε για την Φιλική Εταιρεία ο ίδιος ο ιδρυτής της ο Εμμανουήλ Ξάνθος καθώς και τα υπομνήματα του ίδιου του Παλαιών Πατρών Γερμανού, το ημερολόγιο του Σαχτούρη, τα απομνημονεύματα του Ιωάννη (Γενναίου) Θ. Κολοκοτρώνη, η ιστορία της Επανάστασης από τον αγωνιστή Γεώργιο Θεόφιλο (παντελώς άγνωστη), η ναυμαχίες των Ελλήνων από τον ναύαρχο Κωνσταντίνο Νικόδημο που βύθισε ο ίδιος πάμπολλα τουρκικά πλοία αλλά το βιβλίο του δεν το γνωρίζει κανείς, η εξιστόρηση για το ηρωικό Σούλι από τον ΠΑΣ (πρόκειται για τον Σουλιώτη ήρωα Παναγιώτη Σαλαμπάντα) που όλη του η οικογένεια θυσιάστηκε στον βωμό του αγώνα. Επίσης το βιβλίο του Σουρμελή για τον απελευθερωτικό αγώνα των Αθηναίων. Το βιβλίο «ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ» - που έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία – γραμμένο από τον μοναδικό διάκο ο οποίος επέζησε από την αιχμαλωσία των Αρχιερέων και Προκρίτων στην Τρίπολη μετά την δόλια πρόσκληση του Πασά. Τα άπαντα του Ζαλοκώστα, η πιο ευγενής και γεμάτη πατριωτικό παλμό φωνή της εποχής εκείνης.


Δεκάδες βιβλία – χαμένοι θησαυροί, από λίγο γνωστά σε ορισμένους μόνον, έως τελείως άγνωστα σε όλους, περιμένουν σχεδόν δύο αιώνες, να πάρουν τη θέση που τους αξίζει σε κάθε Ελληνική βιβλιοθήκη αλλά και κάθε Ελληνική καρδιά.


Πανοσιολογιότατε, τα βιβλία αυτά τα έγραψαν οι αγωνιστές του ’21 με παραλήπτη εσάς, εμένα, τον κάθε αδελφό μας συνέλληνα. Το ότι δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια μας, αυτό αποτελεί προσβολή πρωτίστως για εμάς αλλά και για Εκείνους, που φέτος θέλουμε να πιστεύουμε ότι τους τιμούμε.


Τους τιμούμε πώς;


Με ένα «επιστρεπτέον» στο ιερό γράμμα με τις ιστορικές παρακαταθήκες που μας απηύθυναν.


Πάτερ μου, από σήμερα διανύουμε τον δεύτερο μήνα του επετειακού έτους, και μέχρι στιγμής, δεν έχουμε καμμία ουσιαστική ανταπόκριση στις προτάσεις μας, παρά μόνον ευγενικές κι αόριστες υποσχέσεις.


Έτσι, «αναβαθμίζουμε» την αρχική μας πρόταση, σε αγωνιώδη έκκληση: «Σώστε τα βιβλία των ηρώων του ‘21».


Απευθυνόμαστε σε εσάς, και σας παρακαλούμε θερμά, ως γραμματέας του Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, Σεβασμιοτάτου Μητροπολήτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου να μεριμνήσετε ώστε η έκκλησή μας αυτή, που είναι, πιστεύουμε, και έκκληση όλων των Ελλήνων που εορτάζουν τα διακόσια χρόνια, βιώνοντας το μήνυμα των ηρώων – αγωνιστών, να απασχολήσει τόσο την προαναφερθείσα Επιτροπή όσο και την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, της οποίας η ευαισθησία στα θέματα αυτά αποτελεί το τελευταίο μας καταφύγιο, ώστε να υπάρξει τελικά μια γενναία απόφαση.


Σας πληροφορούμε ακόμη, - δίχως εμείς να έχουμε κάποια ανάμειξη στα τεχνικά θέματα των εκδόσεων – ότι η νέα τεχνολογία μας προσφέρει την δυνατότητα να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο και τα βιβλία αυτά να επανεκδοθούν ομοιοτυπικά μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και με κόστος πολύ χαμηλό, που σε μερικά βιβλία η τιμή του ενός αντιτύπου δεν θα υπερβαίνει το ένα ευρώ.


Είμαστε ανά πάσα στιγμή στην διάθεσή σας, προκειμένου να σας δώσουμε επιμέρους κατατοπιστικές πληροφορίες και να μοιραστούμε μαζί σας τις όποιες γνώσεις έχουμε επί του θέματος.


Με την ευλογία σας,

Διατελώ μετά τιμής

Δήμος Λεβιθόπουλος