ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΛΟΥΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

Η ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Σε συνεργασία με το Δήμο Μαραθώνα και το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων πραγματοποίησε μεγάλη πολυήμερη έκθεση στους εκπληκτικούς εκθεσιακούς χώρους του περίφημου Μουσείου Μαραθωνοδρόμων στον Μαραθώνα.

Η έκθεση ήταν αφιερωμένη κυρίως στην τραγουδίστρια της νίκης Σοφία Βέμπο και διήρκεσε απο τις 20 Οκτωβρίου ως τις 30 του ίδιου μήνα (2021), τηρουμένων αυστηρά, όλων των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Την έκθεση εγκαινίασε ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Στέργιος Τσίρκας, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην πολύπλευρη εκατονταετή προσφορά του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων, ενώ με την ευκαιρία αυτή επέδωσε τιμής ένεκεν τον εκπρόσωπο του Αρχείου μας Γιώργο Λεβιθόπουλο, αντίγραφο του μεταλλίου που έλαβε ο Σπύρος Λούης στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896. Επίσης απονεμήθηκε στο Αρχείο και τιμητικό δίπλωμα, με ιδιαίτερη μνεία του αντιδημάρχου κ. Ευάγγελου Κυπαρίσση, πτεράρχου ε.α.΄, τέως καθηγητη Σχολής Ικάρων, ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα ιστορικά αρχεία ιδιαιτέρω σήμερα που υπάρχει όσο ποτέ άλλοτε η ανάγκη να αφυπνίζεται η εθνική μας συνείδηση και ταυτότητα.

Στις 24 Οκτωβρίου, ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν και άλλες εκδηλώσεις αφιερωμένες στη Σοφία Βέμπο με ομιλία από τον οικονομολόγο Βασίλη Τραϊφόρο, ανηψιό της Βέμπο και του Τραϊφόρου, απαγγελία από την ηθοποιό Πένυ Χαλκιά ενώ επίσης τραγούδησαν αξέχαστα τραγούδια της Βέμπο εξέχουσες τραγουδίστριες του τοπικού ωδείου με τη συνοδεία μουσικών.

Αξίζει να υπογραμμιστεί με κάθε έμφαση η λαμπρή ξεχωριστή παρουσία του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου υπό την διεύθυνση της κ. Ειρήνης Σπανούτο οποίο δεν αποτελεί στολίδι μόνο για την ιστορικη περιοχή αλλά ξεχωρίζει ανάμεσα στα πολλά και σπουδαία μουσεία της Αθήνας.








Ο δήμαρχος Μαραθώνα κ. Στέργιος Τσίρκας απονέμει τιμής ένεκεν στο Γιώργο Λεβιθόπουλο εκπρόσωπο του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων αντίγραφο του μεταλλίου που έλαβε ο Σπύρος Λούης στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896.



























Η κ.Ρένα Σπανού, υπεύθυνη και ψυχή του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου χάρη στις άοκνες προσπάθειες της οποίας το Μουσείο αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών Ελλήνων αλλά και αναρίθμητων ξένων.