ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΜΠΟ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

Ο δήμος Ηλιούπολης, το μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης, η ΟΥΝΕΣΚΟ Πειραιά και νήσων σε συνεργασία με το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων Γεώργιος Λεβιθόπουλος, πραγματοποίησαν έκθεση στον καταπληκτικό και υποβλητικό χώρο του μοναδικού στο είδος του μουσείου Εθνικής Αντίστασης, της Ηλιούπολης αφιερωμένη στην Μάνα του Έπους Σοφία Βέμπο.

Η κεντρική εκδήλωση περιελάμβανε και χορωδιακό αφιέρωμα στην μεγάλη Ελληνίδα, από την γυναικεία χορωδία "Καλλιτεχνήματα".

Η έκθεση του Αρχείου μας προσήλκυσε για μια ακόμη φορά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του πολυπληθούς κοινού και πολλοί ήσαν αυτοί που ρωτούσαν επίμονα να μάθουν σχετικά με την Εθνική δράση τη Μάνας του Έπους και μοιραία έκαναν συγκρίσεις σε εποχές και πρόσωπα ενώ δεν έλειπαν κι αυτοί, κυρίως μιας μεγαλύτερης ηλικίας που δήλωναν με πολλή περηφάνια ότι πρόλαβαν και είδαν την Βέμπο ολοζώντανη επί σκηνής στο θέατρό της.

Την όλη ευθύνη της έκθεσης είχε ο Γιώργος Λεβιθόπουλος, δισεγγονός του θεμελιωτή του Αρχείου το οποίο αγγίζει τα εκατό χρόνια ζωής.

Τόσο ο κ. Ιωάννης Μαρωνίτης εκμέρους της ΟΥΝΕΣΚΟ όσο κι ο Βασίλης Τραϊφόρος, αναφέρθηκαν εκτενέστατα στον μοναδικό πλούτο του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων και στην τεράστια προσφορά του τόσο για την διάσωση όσο και για την διάδοση της Ιστορίας αφού αποτελεί το πρώτο κινητό ιδιωτικό μουσείο.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στην γυναικεία χορωδία "Καλλιτεχνήματα" η οποία προσφάτως βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Χορωδιών της Βενετίας. Με τρόπο μοναδικό που μάγεψε το κοινό ερμηνεψαν τα αθάνατα τραγούδια της Βέμπο και απέσπασαν ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

Το Αρχείο μας για πολλοστή φορά τιμήθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ.