ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ" ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΙΗΣΗ, ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΒΕΜΠΟ!

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΕΒΙΘΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΤΡΑΪΦΟΡΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΦΙΛΟ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟ

Ένα ταξίδι στο χρόνο με πολύ νοσταλγία και συγκίνηση μας πήγε η ΕΡΤ η οποία ανέβασε στο διαδίκτυο από το πολύτιμο αρχείο της μια τηλεοπτική εκπομπή αφιέρωμα στον Μίμη Τραϊφόρο που παρουσιάστηκε στις 30 Μαρτίου 1989 στο πλαίσιο σειράς εκπομπών της με τίτλο "Εν Αρχή Ήν Ο Λόγος" που επιμελείτο και παρουσίαζεμ ο διακεκριμένος στιχουργός, ποιητής και δημσσιογράφος Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Την εκπομπή αυτή ο Μίμης Τραϊφόρος τα τραγούδια του οποίου έχουν μείνει και στις μέρες μας ως κλασσικά, μιλάει για το ξεκίνημά του από την Μάνδρα του Αττίκ και παράλληλα περνάει την ιστορία του τραγουδιού.

Ο Μίμης Τραϊφόρος, στιχουργός του δεύτερου εθνικού μας ύμνου "Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά" σύντροφος της μεγάλης θρυλικής τραγουδίστριας της Νίκης Σοφίας Βέμπο έβαλε ανάγλυφη τη σφραγίδα του στην ποίηση, το τραγούδι και το θέατρο.

Πολύ δίκαια ο Λευτέρης Παπαδόπουλος ένας μεγάλος στιχουργός, χαρακτηρίζει τον Μίμη Τραϊφόρο τον καλύτερο στιχουργό των δεκαετιών 1940 - 1950 που τα τραγούδια του γίνονται επιτυχίες ακόμα και σήμερα και θα υπάρχουν για πάντα.

Είναι γνωστοί στον κόσμο των γραμμάτων και της τέχνης η πατρική σχέση προς τον Δήμο Λεβιθόπουλο και η καρποφόρα συνεργασία των δύο συγγραφέων κατά την δεκαετία του 1980.

Ο Μίμης Τραϊφόρος εμπιστεύθηκε το προσωπικό του Άρχείο από τον πόλεμο την Μέση Ανατολή και το θέατρο Βέμπο καθώς και το Αρχείο της Σοφίας Βέπμο και πολλά προσωπικά τους αντικείμενα στον Δήμο Λεβιθόπουλο προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν από το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων.

Στην πολυσήμαντη αυτή εκπομπή έχουν κληθεί, φυσικά σύμφωνα με την επιθυμία του τιμώμενου Μίμη Τραϊφόρου να μιλήσουν ο Δήμος Λεβιθόπουλος και ο Μανώλης Κορρές μεγάλη επίσης προσωπικότητα των Γραμμάτων.