Συγκίνησαν και ενθουσίασαν οι "Μνήμες του '40 - Ελληνικά φτερά", την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΜΙΑ ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ‘40, ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Ε.Α Κ. ΤΣΟΥΒΑΛΑ, ΤΟΥ ΣΜΗΝΑΡΧΟΥ (Ι) Κ. ΙΩΑΚΕΙΜ ΤΣΑΝΤΗΛΑ, ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΓΕΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ.", ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Το Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας φιλοξένησε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα, μια άκρως ενδιαφέρουσα και συγκινητική εκδήλωση μνήμης για το έπος του ‘40, παρουσία του Στρατηγού ε.α κ. Τσουβαλά, του Σμήναρχου (Ι) κ. Ιωακείμ Τσαντήλα, ως εκπροσώπου του ΓΕΑ, καθώς και αρκετών επισήμων και δημοσιογράφων.

Ο στρατηγός ε.α κ. Κόρκας, τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς με τον αντιστράτηγο ε.α κ Τσουβαλά


Η πρόεδρος με τον κύριο και την κυρία Κόρκα


Ο Όμιλος, έχοντας ευαισθησίες σε θέματα ιστορικής μνήμης, απέδωσε τιμή σε όλους όσους με την συμμετοχή τους και τις θυσίες τους συνετέλεσαν, ώστε οι σύγχρονοι Έλληνες να παραμένουν ελεύθεροι κάτω από τον γαλάζιο ουρανό, τον οποίο και σήμερα υπερασπίζονται σθεναρά οι πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Μέσα από τα πολλά και ποικίλα μέρη του προγράμματος, βιώσαμε άγνωστες για μας στιγμές της μαύρης εκείνης εποχής, στιγμές που μας γέμισαν συγκίνηση μα και θαυμασμό για όλα όσα έζησε ο λαός μας.

Τη βραδιά συντόνιζε η Γ.Γ. του Ομίλου κ. Μαρία Δημητριάδη, η οποία και καλωσόρισε το κοινό και τους επισήμους, ενώ την φωτογράφηση είχε αναλάβει ο κ. Δημήτρης Καρβουντζής.

Η Γ.Γ κ. Δημητριάδη στο βήμα καλοδέχεται το κοινό και τους επισήμους


Στο φουαγιέ του θεάτρου, μας υποδέχθηκε έκθεση από τον τύπο της κατοχής, με θέμα «Πένα και Λόγχη» που με κόπο μεταφέρθηκε και στήθηκε από το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων «Γεώργιος Λεβιθόπουλος» και την οποία με ιδιαίτερη χαρά παραχώρησε τιμώντας τον Όμιλο, ο συγγραφέας κ. Δήμος Λεβιθόπουλος και ο γιος του Γιώργος.

Παράλληλα, τον ίδιο χώρο κοσμούσαν φωτογραφίες ματωμένης μνήμης και όνειδους από το στρατόπεδο του Άουσβιτς της Πολωνίας. Τραγικές εικόνες, με τους φούρνους και τους θαλάμους του στρατοπέδου που με δυσκολία κατόρθωσε να αποτυπώσει με την κάμερα του κινητού του, ο δεκαπεντάχρονος Γιώργος Λεβιθόπουλος σε σχολική εκδρομή – επίσκεψή του.

Η κ. Διακοβασίλη, ανάμεσα στη «ζωντανή Ιστορία» κ.κ. Τζουβαλά και. Κόρκα,
μπροστά από τα εκθέματα του τύπου της κατοχή


Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον οπτικοακουστικό ύμνο «Η μπαλάντα του Σκοτωμένου Στρατιώτη», σε μουσική Κώστα Νούσια και στίχους Νίκου Κατσαλίδα, τον οποίο ερμήνευσε η Ρένα Στρούλιου.

Στη συνέχεια, η ταινία μικρού μήκους «Από την τραγωδία της σκλαβωμένης Ελλάδας», από το αρχείο του Άγγελου Παπαναστασίου, η οποία προβλήθηκε με την ευγενική παραχώρηση και έγκριση της κ. Λουκίας Παπαναστασίου, συγκλόνισε τους θεατές, φέρνοντας δάκρυα στα μάτια.

Ο αείμνηστος Βασίλης, πατέρας της κ. Παπαναστασίου, με μια μικρούλα κινηματογραφική μηχανή λήψης κρυμμένη πίσω από ένα τενεκεδάκι συσσιτίου της περιόδου εκείνης και με κίνδυνο της ζωής του, κατόρθωσε να αποτυπώσει τον πόνο, την απελπισία, την πείνα, τον θάνατο που πλανιόταν ολόγυρά του και το δραματικό αυτό υλικό, παρουσιάστηκε αργότερα στη δίκη της Νυρεμβέργης, ως αδιάψευστο στοιχείο όσων μαρτυρίων υπέστησαν οι Έλληνες κατά την διάρκεια της κατοχής.

Ακολούθησε ένα εκπληκτικό power point με θέμα «Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού», με όλο το φωτογραφικό υλικό από τους φούρνους του Άουσβιτς που έφερε ρίγη, στη σκέψη και μόνο της αθλιότητας και της κτηνωδίας που συνοδεύουν κάθε πόλεμο επί της γης.

Και η ώρα της βράβευσης του τιμωμένου της βραδιάς, του παλαίμαχου στρατιωτικού, Στρατηγού ε.α Κωνσταντίνου Κόρκα, είχε φτάσει!

Η συγκίνηση της προέδρου κ. Νίνας Διακοβασίλη, η οποία του πέρασε στο λαιμό το μετάλλιο τιμής του Ομίλου ήταν έκδηλη, ζώντας από ότι ανέφερε αργότερα τη στιγμή, να σταθεί δίπλα του και να βραβεύσει στο πρόσωπό του, «κομμάτι της ζωντανής Ιστορίας της Ελλάδας».

Η πρόεδρος κ. Διακοβασίλη, φανερά συγκινημένη απονείμει το μετάλλιο του Ομίλου στον στρατηγό ε.α Κωνσταντίνο Κόρκα, παρουσία της Γ.Γ κ. Δημητριάδη



Γλαφυρότατος και με απόλυτη πνευματική διαύγεια ο 94χρονος στρατηγός, κατόρθωσε με την δεκάλεπτη αφήγησή του, να ξεδιπλώσει ιστορικές σελίδες της μνήμης του και να συγκινήσει τους θεατές που τον καταχειροκρότησαν, επευφημώντας τον.

Ο στρατηγός στο βήμα καθηλώνει το ακροατήριο με την ομιλία του


«Ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ότι όσο υπάρχουν παιδιά όπως ο Γεώργιος Λεβιθόπουλος που ενεργούν τίμια και ευσυνείδητα, η ελπίδα για το αύριο των Ελλήνων δεν χάνεται» επεσήμανε η κ. Διακοβασίλη, βραβεύοντας τον νεαρό και τονίζοντας το μέγεθος της πράξης του, να βρει κυριολεκτικά στα σκουπίδια, να συντηρήσει και να παραδώσει αρχείο επιστολών του Νίκου Καζαντζάκη στο Μουσείο Καζαντζάκη, ενώ παράλληλα την περίοδο αυτή εκδίδει και το δεύτερο βιβλίο του, με τίτλο «Ο Ηρωάκος».

Το βιβλίο βασίζεται στην αληθινή ιστορία ενός 13χρονου αγοριού, ονομαζόμενου Χαραλαμπόπουλου (εκλιπόντα, πλέον, λόγω βαθύτατου γήρατος) που στην κλήτευση του πατέρα του για το μέτωπο, μπήκε κρυφά στο τραίνο, πολέμησε στη μάχη και έγινε ο μικρότερος δεκανέας του Ελληνικού στρατού τιμητικά φορώντας το χακί.

Ο Όμιλος, μέσω της προέδρου και της Γ.Γ, τιμά με αναμνηστική πλακέτα τον νεαρό Γεώργιο Λεβιθόπουλο, για την εύρεση, συντήρηση και διάσωση αρχείου ανέκδοτων επιστολών του Νίκου Καζαντζάκη


Ανάσα αλλά και θαυμασμό εκδήλωσαν οι θεατές παρακολουθώντας τη φυσική υποκριτική του ηθοποιού, σκηνοθέτη και καθηγητή δραματικής τέχνης κ. Πάρι Κατσίβελου που μαζί με την κ. Ντομένικα Ρέγγου, τον κ. Λευτέρη Αλεξανδρή και τον κ. Σαράντη Ρουμπάνη, παρουσίασαν το θεατρικό μονόπρακτο «Ο φανταράκος» του Αλέκου Σακελλάριου και καταχειροκροτήθηκαν!

Σκηνές από το μονόπρακτο «Ο φανταράκος»


Η πρόεδρος Νίνα Διακοβασίλη, τίμησε τον κ. Κατσίβελο με αναμνηστικό εκ μέρους του Ομίλου, ευχαριστώντας τον που πάντα στέκει ανιδιοτελής αρωγός στις εκδηλώσεις του, δίνοντας αληθινό κομμάτι της ψυχής του.

Ο Όμιλος τιμά τον κ. Πάρι Κατσίβελο και τους λοιπούς συντελεστές της παράστασης για την προσφορά τους


Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης με θέμα «Ελληνικά φτερά», ήταν αφιερωμένο στην Πολεμική μας Αεροπορία, της οποίας πλησίαζε ο εορτασμός σε λίγες ημέρες.

Σύγχρονα μαχητικά παρουσιάστηκαν στο video wall με power point, δημιουργίας κ. Δημήτρη Καρβουντζή, ενώ η πρόεδρος, κάνοντας αναφορά σε επιστολή ιπταμένου, κατόρθωσε να βάλει το κοινό στο πνεύμα του τι σημαίνει αεροπόρος.

«Είναι ο νέος που δε ζει όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι γύρω μας, αφού δίνει όλη τη ζωή και την ψυχή του στον σκοπό που εντάχθηκε να υπηρετεί , προστατεύοντας τους ουρανούς και την ελευθερία μας, αψηφώντας τον κίνδυνο και βάζοντας ακόμα και την οικογένεια του σε δεύτερη μοίρα», δήλωσε κλείνοντας την ομιλία της.

Η εξαιρετική βραδιά έκλεισε με την παιδική χορωδία του Μουσικού Σχολείου Ιλίου, όπου τα παιδιά με τις εκπληκτικές φωνές τους και τα κομμάτια που ερμήνευσαν, έφεραν ανάταση ψυχής, ειδικά όταν όλοι όρθιοι πλέον, σιγοτραγουδούσαν τον Εθνικό μας Ύμνο.

Ο αντιπρόεδρος του Ομίλου, Δρ. Στέφανος Βογαζιανός – Ρόυ, συγχαίρει και ευχαριστεί εκ μέρους όλων την Παιδική Χορωδία Μουσικού Σχολείου Ιλίου, για τις καταπληκτικές ερμηνείες



Φωτογραφίες Δημήτρης Καρβουντζής