ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ 250 ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ '40

ΛΑΜΠΡΗ ΓΙΟΡΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ’40 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΧΑΡΝΩΝ - ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΒΙΘΟΠΟΥΛΟΣ"

Ένας από τους πιο δραστήριους και ξεχωριστούς δημάρχους της Αττικής, ο Δήμαρχος Αχαρνών κύριος Ιωάννης Κασσαβός πρόσθεσε στο ήδη πολύ πλούσιο ενεργητικό του, ιδίως στον χώρο της παιδείας και του πολιτισμού, μια ακόμη αξιόλογη πρωτοβουλία, προσφέροντας στους δημότες του ατόφιες μνήμες του έπους του ’40 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.


Συγκεκριμένα, με ιδιαίτερη φροντίδα και ευαισθησία ο Δήμαρχος και τα στελέχη του Δήμου, φιλοξένησαν 27-28 Οκτωβρίου στην εντυπωσιακή αίθουσα εκδηλώσεων του καλαίσθητου Δημαρχιακού Μεγάρου των Αχαρνών μια μοναδική έκθεση με θέμα "Αυθεντικά Κειμήλια του 1940", σε συνεργασία με το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων Γεώργιος Λεβιθόπουλος.


Η έκθεση αυτή, που παρουσιαζόταν με τον ίδιο τίτλο αλλά με διαφορετικά εκθέματα, ταυτοχρόνως, και για τις ίδιες ημέρες και σε άλλους Δήμους, για πρώτη φορά παρουσίασε συγκλονιστικά στρατιωτικά έγγραφα της εποχής εκείνης (Ανωτέρα Στρατιωτική Διοίκηση Κορυτσάς), έγγραφα από τα αγωνιζόμενα κατά των Γερμανών εισβολέων οχυρά, ιδιόχειρα σημειώματα του Μίμη Τραϊφόρου και τραγούδια του για την Σοφία Βέμπο καθώς και προσωπικά σημειώματα της τραγουδίστριας της Νίκης από την καθημερινή τους ζωή, καθώς επίσης φωτογραφίες από το μέτωπο και αλληλογραφία των ηρωικών φαντάρων μας, υπερασπιστών της πατρίδας μας με τις οικογένειες τους κ.α.

Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης καθώς και τμήμα του Αρχείου της Σοφίας Βέμπο και του συντρόφου της Μίμη Τραϊφόρου είδε για πρώτη φορά το φώς στην έκθεση του Δήμου Αχαρνών, ενώ άλλο τμήμα του ίδιου Αρχείου εκτίθετο και αυτό για πρώτη φορά σε άλλο Δήμο ταυτοχρόνως. Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της την παραμονή της εθνικής επετείου 27 Οκτωβρίου ενώ με μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή τελετή εγκαινίων, αμέσως μετά την θαυμάσια παρέλαση, ανήμερα στις 28, πλημμύρισε από πλήθος επισκεπτών πολλοί από τους οποίους δεν έκρυβαν την συγκίνηση τους. Ο Δήμαρχος κύριος Κασσαβός, πλαισιωμένος από τα Μέλη του Δήμου Αχαρνών και όλους τους παρευρισκομένους επισήμους, στρατιωτικούς διοικητές, αξιωματικούς Σωμάτων Ασφαλείας, τοπικούς φορείς αλλά κυρίως από τους γεμάτους δέος και συγκίνηση για το εορταζόμενο ιστορικό γεγονός συνδημότες του, πραγματοποίησε τα εγκαίνια, καλώντας σε μια συμβολική κίνηση τον 18χρονο Γιώργο Λεβιθόπουλο, δισεγγονό – 4η γενιά – των ιδρυτών του μεγάλου ιστορικού Αρχείου, και έκοψαν μαζί της κορδέλα των εγκαινίων.



Στην συνέχεια, ο νεαρός Γιώργος Λεβιθόπουλος ξενάγησε και όλους τους παρευρισκομένους στην έκθεση, η οποία άρχιζε με αυθεντικά ιδιόχειρα της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου, όταν ψυχαγωγούσαν τον στρατό μας εδώ και στην Μέση Ανατολή. Η έκθεση συνεχιζόταν με τις πρώτες εφημερίδς τοης κύρηξης του πολέμου, αυθεντικά έγγραφα από τα περίφυμα οχυρά της Μακεδονίας, όπου το πιο συγκινητικό ήταν η πρόταση να τιμηθούν επ’ ανδραγαθία οι π0ρώτι νεκροί του οχυρού Περιθωρίου (Νευροκόπι). Η έκθεση παρουσίασε εφημερίδες από τις αλλεπάλληλες ένδοξες νίκες του χρυσού έπους (Αργυρόκαστρο, Άγιοι Σαράντα, Κορυτσά κ.α.) ενώ ξεχώρισαν ανάμεσα στις εφημερίδες διάφορα σπάνια φύλλα και ιστορικά έγγραφα της εποχής εκείνης.



Ώσπου τα ταμπλό από χρυσά και μπλε έγιναν μαύρα για να παρουσιαστούν σε αυτά τα φύλλα της μαύρης κατοχής, φωτογραφίες με σκελετωμένα παιδιά, χαρτονομίσματα δισεκατομμυρίων καθώς και άλλα ντοκουμέντα της αλήστου μνήμης εποχής. Η έκθεση τελείωνε με εφημερίδες του παράνομου και αντιστασιακού τύπου και με τα πρώτα έντυπα της απελευθέρωσης όπου ξανά δέσπωσε το μπλε και το χρυσό χρώμα με κυρίαρχο τίτλο <<Χαίρε ω χαίρε Λευθεριά>>.


Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων Γεώργιος Λεβιθόπουλος, καταγράφει ως μια από τις καλύτερες εμπειρίες του, την έκθεση ‘’Αυθεντικά Κειμήλια του 1940’’ στον Δήμο Αχαρνών και την τιμητική πλακέτα που επέδωσε στο Γιώργο Λεβιθόπουλο ο ευπατρίδης Δήμαρχος κύριος Κασσαβός για την προσφορά του Αρχείου, θεωρώντας την ως μεγίστη ηθική αμοιβή την τοποθέτησε μεταξύ των μονίμων ιστορικών εκθεμάτων.