ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΒΙΘΟΠΟΥΛΟΣ"

Αθάνατες χρυσές σελίδες Δόξης και Τιμής στην έκθεση της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας

ΠΕΡΑΝ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑΣ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδελφείας, Νέας Χαλκηδόνος και Νέου Ηρακλείου σεβασμιότατος κ.κ. Γαβριήλ, ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης, ο δήμαρχος Νέου Ηρακλείου κ. Νίκος Μπάμπαλος, ο αντιστράτηγος κ. Κόρκας στα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" για την επέτειο του "ΟΧΙ" που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη της Νέας Ιωνίας

Σε έναν μεγαλειώδη εορτασμό της ιστορικής επετείου του "ΟΧΙ" όπου η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσμονή, εξελίχθηκε η έκθεση ιστορικών κειμηλίων της εποχής εκείνης και υπέρ των διακοσίων εφημερίδων (από τον τορπιλισμό της ΈΛΛΗΣ μέχρι την απελευθέρωση) που πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Νέου Ηρακλείου και Χαλκηδόνας, σε συνεργασία με το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος".


Η έκθεση η οποία διήρκεσε δέκα ημέρες στην αίθουσα πολιτισμού του Δήμου Νέου Ηρακλείου, και είχαν την ευκαιρία να την επισκεφτούν πολλές εκατοντάδες μαθητές σχολείων της περιοχής και κάτοικοι των γύρω δήμων, ήταν υπό την άμεση προσωπική φροντίδα του μητροπολίτου, σεβασμιότατου κ.κ. Γαβριήλ καθώς και του πρωτοσύγκελου πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη Επιφάνειου.


Στην μεγαλοπρεπή τελετή των εγκαινίων της έκθεσης, ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, παρουσία των Δημάρχων και των αρχών των προαναφερθέντων Δήμων, καθώς και πολλών προσωπικοτήτων, οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια φλογερή γεμάτη πατριωτικό δέος ομιλία του σεβασμιότατου κ.κ. Γαβριήλ. Επίσης με την φροντίδα του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος", παρέστη ο αντιστράτηγος ε.α. κύριος Κωνσταντίνος Κόρκας, ο οποίος χάρισε τις πλούσιες αναμνήσεις του στο ενθουσιώδες κοινό από την μάχη της Κρήτης στην οποία έλαβε μέλος ως εύελπις και μετά στην Μέση Ανατολή μέχρι και την παράδοση του Ρίμινι.


Κάτι παραπάνω κι από συγκινητικό ήταν το ενδιαφέρον με το οποίο μικροί και μεγάλοι θαύμασαν τον περίφημο τύπο του χρυσού έπους, τον αντιστασιακό τύπο αλλά και τα δεκάδες στρατιωτικά ντοκουμέντα και προσωπικά ενθύμια από τον πόλεμο του '40.


Ο Γιώργος Λεβιθόπουλος μετά την σύντομη ομιλία του είχε την ευθύνη της ξενάγησης στη οποία πλαισιώθηκε από τον εξέχοντα φίλο του Αρχείου αντιστράτηγο ε.α. κύριο Γεώργιο Τζουβαλά ο οποίος επέμεινε στα εκθέματα που σχετίζονταν με την κατάληψη του κρίσιμου υψώματος 731 (Τρεμπεσίνα).


Στο Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" απονεμήθηκε η τιμητική πλακέτα της Ιεράς Μητροπόλεως.
ΓΑΒΡΙΗΛ: "ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ"

29/10/2016

Ανήμερα της Εθνικής μας εορτής της 28 Οκτωβρίου 1940, ο Σεβασμιοτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ εγκαινίασε μια θαυμάσια έκθεση, με ιστορικά ντοκουμέντα, που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολης, με το ιστορικό Αρχείο "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" και τον Δήμο Ηρακλείου, με τίτλο ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΟΞΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ...


Πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση-αφιέρωμα στούς Ήρωες και το νόημα του ΟΧΙ της 28 Οκτωβρίου του 1940! Μάλιστα κατα την διάρκεια της εκδήλωσης ο στρατηγός Κώσταντίνος Κόρκας (παλιός καλός φίλος) εκανε συγκλονιστική αφήγηση των γεγονότων του πολέμου, οπως εκείνος τα έζησε...Πρός το τέλος της εορταστικής εκδήλωσης, ο Σεβασμιοτατος κ. Γαβριήλ απένειμε τιμητικές πλακέτες στούς βετεράνους τού πολέμου του '40.
-Στόν στρατηγό Κωνσταντίνο Κόρκα και στόν ταξίαρχο Βύρωνα Σαχαρίδη.
-Πλακέτες εδωσε και στούς Δημοσθένη και Γεώργιο Λεβιθόπουλο για την διάθεση του ιστορικού Αρχείου που διατηρούν!
"Ειναι ανάγκη να ειμαστε ενωμένοι, ωστε να διασφαλιστεί η προόδος και η ελευθερία της Χώρας μας...", τόνισε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Φιλαδελφείας ο Σεβασμιοτατος κ. Γαβριήλ.

Και εχει δίκιο...

Γιώργος ΚοντονήςΗ έκθεση που λειτουργεί στην Βίλλα Στέλλα του Δήμου Ηρακλείου θα παραμείνει ανοικτή εως και τίς 3 Νοεμβρίου.
Και πρέπει όλοι να τήν επισκεφτούν, προκειμενου να δουν την ιστορία του ΟΧΙ...
Πρέπει οι παλαιοί να θυμούνται και οι νέοι να μαθαίνουν...


Σημ. Συντ.
Το ΦΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ εκφράζει παράπονα πρός τούς διοργανωτές της έκθεσης, γιατί ΟΥΔΕΙΣ μπήκε στόν κόπο ΟΧΙ να μας ΚΑΛΕΣΕΙ, αλλα ούτε κάν να μας ενημερώσει για την πραγματικά ιστορική και ΑΞΙΑ συγχαρητηρίων αυτη έκθεση, για την 28 Οκτωβρίου 1940.
Θέλω να πιστευω πως εγινε εκ παραδρομής.
Γιώργος Κοντονής

Εγκαίνια Έκθεσης «Σελίδες δόξης και Τιμής» στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας

28/10/2016

H Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας διοργανώνει Έκθεση αυθεντικού τύπου και ντοκουμέντων της περιόδου του 1940 με τίτλο «Σελίδες δόξης και Τιμής», σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων «Γεώργιος Λεβιθόπουλος» και το Δήμο Ηρακλείου Αττικής.


Τα Εγκαίνια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου το απόγευμα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ και ακολούθησε εορταστική εκδήλωση αφιερωμένη στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.


Εκφωνήθηκε επίκαιρη ομιλία, εορταστικά τραγούδια αφιερωμένα στα γεγονότα της εποχής, συνοπτική παρουσίαση των εκθεμάτων καθώς και μία συγκλονιστική αφήγηση των γεγονότων του πολέμου από τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Κόρκα, ο οποίος με τις περιγραφές του συγκλόνισε και συγκίνησε τους παρευρισκομένους.


Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος επέδωσε τιμητικές πλακέτες στους βετεράνους του πολέμου Στρατηγό Κωνσταντίνο Κόρκα και Ταξίαρχο Βύρωνα Σαχαρίδη καθώς και στους Δημοσθένη και Γεώργιο Λεβιθόπουλο για τη σπουδαία προσφορά του ιστορικού αρχείου που διατηρούν.


Κλείνοντας ο κ. Γαβριήλ τόνισε την ανάγκη της ενότητας για τη διασφάλιση της προόδου και της ελευθερίας της χώρας μας και ευχαρίστησε τους συντελεστές για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Η Έκθεση λειτουργεί στo χώρο της Βίλλας Στέλλα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής (Γαλήνης και Σοφίας) μέχρι τις 3 Νοεμβρίου και είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά 10:00 με 13:00.