Το προσωπικό αρχείο της Βέμπο στον Πολυχώρο Πολιτισμού "ΑΘΗΝΑΪΣ"

ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΘΑΥΜΑΣΑΝ ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΒΙΘΟΠΟΥΛΟΣ"

Στον εκπληκτικό πολυχώρο πολιτισμού ΑΘΗΝΑΪΣ, για τον οποίο αξίζει κάθε έπαινος στο γνωστό επιχειρηματία κ. Μαμιδάκη παρουσιάστηκε από το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" μια σπάνια έκθεση με το προσωπικό αρχείο της μεγάλης Κυράς του Έθνους μας, της τραγουδίστριας της Νίκης Σοφίας Βέμπο και του συζύγου της Μίμη Τραϊφόρου.

Πολλές δεκάδες επισκεπτών θαύμασαν τα εκθέματα του αρχείου και γνώρισαν καλύτερα μέσα από αυτά, τη γυναίκα που έγινε σύμβολο για ένα ολόκληρο έθνος.

Πολλές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, των Γραμμάτων και της Τέχνης διάβασαν τα χειρόγραφα από τον πόλεμο, από την Μέση Ανατολή, κι από την λαμπρή πορεία της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου στο θέατρο, κι έτσι γνώρισαν πιο πολλές πτυχές από την προσωπική πολυτάραχη ζωή τους, καθώς ανακάλυψαν πρωτότυπα αυθεντικά χειρόγραφα τραγούδια, θεατρικά νούμερα, ακόμα και ερωτικά ή πειραχτικά σημειώματα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος ο οποίος ξεναγήθηκε από τον Γιώργο Λεβιθόπουλο, συγχαίροντάς τον είπε: "Ζούμε σε καιρούς αγνώμονες προς τη ιστόρία και αυτούς που την δόξασαν. Είναι κάτι παραπάνω από παρήγορο, είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι νέοι άνθρωποι όπως εσείς έχουν επωμιστεί μια τόσο σημαντική αποστολή, να κρατούν ζωντανή την ιστορία και να την φέρνουν κοντά στον κόσμο".

Η δημοφιλής ηθοποιός κ.Κάρμεν Ρουγγέρη απευθυνόμενη στον Γιώργο Λεβιθόπουλο είπε τα εξής: "Γιώργο έχεις στα χέρια σου κάτι ιερό. Κρατάς ένα κομμάτι της ιστορίας. Είναι τρομερά πράγματα αυτά! Έχουν ανυπολόγιστη αξία και χαίρομαι που βλέπω ότι ένας τόσο νέος άνθρωπος όπως είσαι εσύ τα σέβεται, τα εκτιμά και τα τιμά. Γνωρίζεις την τεράστια σημασία τους και προσπαθέις να τα μοιραστείς με τον κόσμο χωρίς να αποβλέπεις σε κανένα απολύτως κέρδος. Συνέχισε αυτό που βρήκες και κάνε το όσο καλύτερα μπορείς. Όλα αυτά είναι ένα κεφάλαιο, μια ιερή παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον."

Επίσης ο πολύ αγαπητός ηθοποιός κ.Ηλίας Λογοθέτης είπε: "Γιώργο αυτό που κάνεις είναι να φυλάς την ιστορία. Ό,τι κι αν μας πάρουν δεν μπορούν να μας πάρουν την ιστορία. Αυτός που είναι φύλακας της ιστορίας είναι και φρουρός του πολιτισμού. Εγώ είμαι αισιόδοξος. Θα έρθουν πολύ καλύτερες μέρες."