"ΙΩΝΙΑ ΜΑΝΑ ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ!"

ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΕΚ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ "ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ"

Ήχησαν τα σήμαντρα της Αγιάς Σοφιάς! Το μεγαλειώδες γήπεδο της ΑΕΚ που θα είναι ταυτοχρόνως και μουσείο του Ελληνισμού, πρότυπο για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, μετουσιώνεται μέρα με τη μέρα από όνειρο σε πραγματικότητα.

Αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει και η εξαιρετικά μεγαλειώδης εκδήλωση της ΑΕΚ, με πρωτοβουλία της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ, στις 23 Φεβρουαρίου στον επιβλητικό και υποβλητικό μουσειακό χώρο της ιστορικής Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, στην Νέα Ιωνία.

Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" εκλήθη και παρουσίασε μια μεγάλη έκθεση με θέμα την Μικρά Ασία, υπό τον νοσταλγικό τίτλο "ΙΩΝΙΑ ΜΑΝΑ ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ!".

Οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι και εκατοντάδες φίλοι της ΑΕΚ είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα σπάνια αυθεντικά ντοκουμέντα που παρουσίασε το Αρχείο μας, ανάμεσα στα οποία συγκλονιστικά έγγραφα του Σώματος Στρατού Σμύρνης - Στρατιά Αρχιπελάγους, πρωτότυπα βασιλικά διατάγματα με ιδιόχειρες υπογραφές, φωτογραφίες από το μέτωπο, ντοκουμέντα από την εκστρατεία, τις μεγάλες νίκες του Ελληνικού Στρατού, μέχρι την καταστροφή - την σταύρωση της Ελλάδας από τους "Συμμάχους" - συγκινητικά ντοκουμέντα από την ανταλλαγή πληθυσμών και πολλά άλλα.

Στην μεγάλη αυτή γιορτή της ιστορικής ομάδας της ΑΕΚ στην οποία κυριάρχησε το σύνθημα "Η φλόγα άναψε", έδωσαν το παρόν ο Πρόεδρος της ΑΕΚ κ. Δημήτρης Μελισσανίδης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην καλαθοσφαιριστής της ΑΕΚ κ. Βασίλης Κικίλιας, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχος κ. Χρήστος Χριστοδούλου, η ζωντανή ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου κ. Μίμης Παπαϊωάννου καθώς και πολλοί άλλοι από τη πρώτη γραμμή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας και πλήθος κόσμου.

Αρχιτέκτονες αυτής της ιστορικής βραδιάς για την ΑΕΚ οι κ.κ. Κυριάκος Χήνας, Νίκος Δευτεραίος και άλλα μέλη της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ, η ανεκτίμητη προσφορά της οποίας την έχει αναγάγει στους πλέον πολύτιμους θιασώτες αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας στον δρόμο... προς την "Αγιά Σοφιά".

Κατά την ώρα των επισήμων βραβεύσεων, εκ μέρους του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" ο δισεγγονός Γιώργος Λεβιθόπουλος, τέταρτη γενιά του Αρχείου, επέδωσε στον κ. Δημήτρη Μελισσανίδη ειδική χρυσότυπη πολυτελή κασετίνα η οποία περιείχε ομοιοτυπικό αντίγραφο της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Σεβρών.

Επίσης, παρόμοια ομοιοτυπικά αντίγραφα της... πολυσυζητημένης εσχάτως, Συνθήκης της Λωζάνης, ο Γιώργος Λεβιθόπουλος έδωσε στον υπουργό κ. Σπίρτζη και στον βουλευτή της ΝΔ κ. Κικίλια καθώς και στον πλέον αγαπητό, ιδιαιτέρως σεβαστό και θεωρούμενο ως πρύτανη των προέδρων των μικρασιατικών συλλόγων κ. Χάρη Σαπουντζάκη, εκπαιδευτικό και ιστορικό συγγραφέα εκ των κορυφαίων σε ό,τι αφορά τον Μικρασιατικό Ελληνισμό.

Όλοι αντιλαμβανόμενοι το νόημα αυτής της συμβολικής κίνησης εκ μέρους του αρχείου μας ειδικά αυτές τις μέρες που διανύουμε έδειξαν έκπληξη ευχαρίστησης αλλά και ανάλογη συγκίνηση ενώ ο κόσμος καταχειροκρότησε.

Συναισθήματα τα οποία κορυφώθηκαν όταν επίσημοι παράγοντες και φίλοι της ΑΕΚ περιήλθαν και ξεναγήθηκαν στην μεγάλη έκθεση "Ιωνία μάνα πρώτη μου!" του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος", ανάμεσα στα εκθέματα της οποίας δεν έλειψαν και κάποια έγγραφα με κοιλίδες αίματος από τότε.

Με την αιγίδα της ΑΕΚ και την συνεργασία της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της ιστορικής αυτής ομάδας του Ελληνισμού το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" θα πραγματοποιήσει κι άλλες ανάλογες εκθέσεις στο προσεχές μέλλον.






Ο Γιώργος Λεβιθόπουλος παραδίδει εκ μέρους του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων στον υπουργό Υποδομών κ. Χρίστο Σπίρτζη και στον βουλευτή της ΝΔ κ. Βασίλη Κικίλια ομοιοτυπικό αντίγραφο της Συνθήκης της Λωζάνης.
Αναπόφευκτα τα θερμά σχόλια σχετικά με την επικαιρότητα του θέματος...





Ο κ. Αντώνης Στεφάνου CEO της Hyperware και δημιουργός της ιστοσελίδας του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας ψηφιοποίησης του Διαύλου Ιστορικών Αρχείων αναπτύσσει στους εκλεκτούς επισκέπτες της έκθεσης τον κ. Μελισσανίδη και τον υπουργό κ. Σπίρτζη τις δυσκολίες της ψηφιοποίησης εγγράφων ιστορικών κειμηλίων