ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΧΑΡΝΩΝ

Η ΓΥΝΑΙΚΑ - ΣΥΜΒΟΛΟ ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΓΕ)

"Σ'ΑΓΑΠΩ ΚΑΙ Μ'ΑΡΕΣΕΙΣ ΖΩΗ" Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΒΙΘΟΠΟΥΛΟΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΑΝΑΤΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τιμητική εκδήλωση για την Σοφία Βέμπο διοργανώθηκε από την Ένωση Γυναικών Ελλάδας (ΕΓΕ) στις Αχαρνές σε συνεργασία με το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος".

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 στο θέατρο του δημαρχείου Αχαρνών, με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που η ΕΓΕ Αχαρνών έστρεψε τον προβολέα στην Σοφία Βέμπο η οποία με την ηθική της υπόσταση, το δημιουργικό της έργο αλλά και την αγάπη της στους συνανθρώπους της, έγινε έμπνευση και παράδειγμα για εκατομμύρια γυναίκες που θέλησαν να διδαχτούν από την προσωπικότητά της ή θέλουν ακόμα να εμπνέονται από την δέκατη Μούσα...

Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" συμμετείχε στην εκδήλωση παρουσιάζοντας το προσωπικό αρχείο της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου στον εκθεσιακό χώρο του δήμου Αχαρνών.

Τα σπάνια χειρόγραφα, φωτογραφίες, παρτιτούρες, θεατρικά κείμενα, στίχοι τραγουδιών αλλά και ενθυμήματα της μεγάλης Σοφίας Βέμπο και του συντρόφου της Μίμη Τραϊφόρου συγκίνησαν του επισκέπτες κι έγιναν αντικείμενο πολλών θερμών σχολιασμών.

Η πρόεδρος της ΕΓΕ Αχαρνών κ. Λίτσα Αλεξάνδρου Πανά διευκρίνισε ότι με αφορμή "την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας κάθε χρόνο τιμάται μια γυναίκα που ξεχώρισε και άφησε εποχή. Φέτος η τιμή δώθηκε στην Σοφία Βέμπο και μάλιστα ακριβώς την ημέρα που έφυγε από την ζωή (11 Μαρτίου)".

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε αξέχαστα τραγούδια της που ερμήνευσαν η Κατερίνα Σκρέκη και η χορωδία της ΕΓΕ Αχαρνών. Ενώ η χορευτική ομάδα της ΕΓΕ παρουσίασε Θρακιώτικους χορούς αφού η Σοφία Βέμπο ήταν προσφυγοπούλα, γεννημένη στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης.

Σημειώνουμε επίσης ότι η ΕΓΕ Αχαρνών σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα κ. Αναστασία Παμουκτσόγλου Δρ. Κοινωνιολογίας Εκπαίδευσης, πρώην πάρεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα σε θέματα πολιτιστικά, περιβάλλοντος, υγείας, αλλά και για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων. Η παρουσία της ΕΓΕ Αχαρνών είναι έμπραχτη και στέκεται δίπλα στην γυναίκα, το παιδί, την οικογένεια.

Αυτή η ξεχωριστή ομάδα γυναικών της ΕΓΕ Αχαρνών έτεινε χείρα συνεργασίας στο Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" για την διοργάνωση της εκδήλωσης όπου τιμήθηκε η προσφυγοπούλα με τα εκφραστικά μάτια Έφη Μπέμπου, κατα κόσμον Σοφία Βέμπο.




















Ο Γιώργος Λεβιθόπουλος, τέταρτη γενιά του Αρχείου και έχοντας την ευθύνη όλων των εκδηλώσεων που συμμετέχει αυτό, στα εγκαίνια της έκθεσης απευθυνόμενος στο πολυπληθές εκλεκτό κοινό, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε ένα αληθινό ανέκδοτο το οποίο ελάχιστοι γνωρίζουν, για το πώς γράφτηκε το "Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά" και τι ρόλο έπαιξε μια νεαρή τότε ταλαντούχα τραγουδίστρια που μόλις ξεκινούσε την καριέρα της.


Ακολουθεί η σύντομη ομιλία του Γιώργου Λεβιθόπουλου