ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΒΙΘΟΠΟΥΛΟΣ"

"1821 ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΓΩΝΟΣ"
ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΗΡΩΙΚΟΥ '21. ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΑΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΓΡΑΨΑΝ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥΣ - ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΟΣ

Μέσα σε πνεύμα αληθινής εθνικής συγκίνησης, ανυπόκριτης ευλάβειας και εκ βαθέων ευγνωμοσύνης προς εκείνους στους οποίους χρεωστούμε την ελευθερία μας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Μαρτίου (2019) και ώρα 6μμ στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, η έκθεση του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" με θέμα "1821 ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΓΩΝΟΣ"

Η έκθεση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των καθιερωμένων εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου από την ΕΑΑΣ (Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού).

Φανερά συγκινημένοι, επίσημοι και κοινό, αντίκρυζαν τα εκθέματα και πολλές φορές μη μπορώντας να συγκρατήσουν τον ενθουσιασμό τους τα σήκωναν από τις προθήκες για να τα περιεργαστούν να δουν ιδίοις όμασι τα γεγονότα της Επανάστασης του '21 όπως τα κατέγραψαν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της Εθνικής Παλιγγενεσίας στα βιβλία τους εκείνη την ηρωική εποχή

Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος", για μία ακόμη φορά, σε συνεργασία με την ΕΑΑΣ παρουσίασε στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας σπάνιες εκδόσεις και συγκεκριμένα τα βιβλία των ίδιων των ηρώων του 1821 οι οποίοι χάραξαν την ιστορία της ελεύθερης νεότερης Ελλάδος και ταυτοχρόνως την αποτύπωσαν σε βιβλία τα οποία εκυκλοφόρησαν εκείνη την εποχή

Πρόκειται για ατόφια την ιερή ιστορία του Μεγάλου Ξεσηκωμού δίχως την μεσολάβηση των ιστορικών συγγραφέων.

Επίσης στην ίδια έκθεση παρουσιάστηκαν κι άλλα έντυπα και χειρόγραφα κειμήλια και ιστορικά ντοκουμέντα, όπως χειρόγραφα βιβλία της προεπαναστατικής περιόδου, βιβλία του νεοελληνικού διαφωτισμού ενώ την τιμητική τους θέση είχαν και σπάνιες εκδόσεις εκείνης της εποχής του Μπάυρον, του Βερανζέρου, του Σατωβριάνδου και άλλων φιλελλήνων.

Την διοργάνωση της εκδήλωσης από την πλευρά της ΕΑΑΣ είχε ο αντιστράτηγος κ. Γουμαλάτσος και την γενική ευθύνη ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ αντιστράτηγος κ. Βασίλειος Ροζής ενώ από την πλευρά του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων την ευθύνη της έκθεσης είχε ο Γιώργος Λεβιθόπουλος συνεχιστής του ιδιωτικού ιστορικού Αρχείου το οποίο μετρά εκατό χρόνια ζωής.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων παρέστησαν δεκάδες επίσημοι, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί, ευέλπιδες, πλήθος κόσμου ενώ το παρόν έδωσε η στρατιωτική μπάντα της ΑΣΔΕΝ καθώς και το χορευτικό τμήμα του Λυκείου των Ελληνίδων που απογείωσαν την εορταστική διάθεση με τραγούδια και χορούς του '21.

Ιδιαιτέρως τιμητική ήταν η στιγμή κατά την οποία επροβάλλετο διαφάνεια με τον τίτλο της έκθεσης "1821 ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΓΩΝΟΣ" και ο στρατηγός κ. Γουμαλάτσος αναφέρθηκε στο Αρχείο Ελληνικών γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" και αναλυτικά, στην σημασία των σπάνιων εκθεμάτων που παρουσίαζε καταλήγοντας με τα λόγια "Χειρόγραφα βιβλία, έντυπα κειμήλια δίνουν μια συνοπτική αλλά σαφή εικόνα του μεγαλείου της Επαναστάσεως η οποία χάρισε την Ελλάδα στην ελευθερία και την ελευθερία στην Ελλάδα. Γιατί Ελλάς και ελευθερία είναι έννοιες ταυτόσημες."

Το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων "Γεώργιος Λεβιθόπουλος" οφείλει πολλές και θερμές ευχαριστίες στους αξιωματικούς και οπλίτες του Πολεμικού Μουσείου για την άψογη φιλοξενεία, την απόλυτη ασφάλεια και κάθε φιλότιμη βοήθεια προκειμένου η έκθεση να έχει την καλύτερη δυνατή εικόνα.

Ο διοικητής της ΑΣΔΥΣ αντιστράτηγος κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος με τον Γιώργο ΛεβιθόπουλοΜια πολλή ευχάριστη έκπληξη και ταυτόχρονα μια μεγάλη τιμή ήταν η παρουσία στην έκθεση του 96χρονου στρατηγού (επίτιμου διοικητή στρατιάς) Κωνσταντίνου Κόρκα. Από τους ελάχιστους πολεμιστές στη μάχη της Κρήτης και Ιερολοχίτες στη Μέση Ανατολή που βρίσκονται εν ζωή να μας θυμίζουν την ένδοξη πρόσφατη ιστορία μαςΟ πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Νικόλαος Σακελλαρίου, δηλώνει απερίφραστα τον θαυμασμό του στο έργο του Αρχείου και δίνει τις καλύτερες ευχές του στον νεαρό συνεχιστήΤο Λύκειο των Ελληνίδων λάμπρυνε με την παρουσία του την όμορφη γιορτή για την 25η Μαρτίου και στάθηκε για μια ακόμα φορά αντάξιο της σπουδαίας ιστορίας του και προσφοράς τουΟ πρόεδρος της ΕΑΑΣ στρατηγός κ. Βασίλειος Ροζής με τον Γιώργο Λεβιθόπουλο τον οποίο σε προηγούμενη εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο τον είχε τιμήσει απονέμοντάς του την πλακέτα της ΕΑΑΣ

Ο 96χρονος στρατηγός κ. Κωνσταντίνος Κόρκας φωτογραφίζεται με τον τριτοετή ευέλπιδα και του δείχνει το σήμα των Ιερολοχιτών που φέρει στο πέτο τουΟ εμβληματικός στρατηγός κ. Κωνσταντίνος Κόρκας είναι η τρίτη φορά που επισκέπτεται έκθεση του Αρχείου. Συνεχάρη τον νεαρό Γιώργο Λεβιθόπουλο και του θύμισε "Εγώ ήμουν στην ηλικία σου, το 1941 ως πρωτοετής στην Σχολή Ευελπίδων. Μόλις μπήκαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα μας έδιωξαν από την σχολή να πάμε σπίτια μας. Εμείς, παρακούσαμε και πήγαμε στον Πειραιά, επιβιβαστήκαμε στα πλοία για Κρήτη κι έτσι λάβαμε μέρος στην μάχη της Κρήτης. Μετά πολεμήσαμε στην Μέση Ανατολή και εντάχθηκα στον Ιερό Λόχο. Ήμουν όσο εσύ γι' αυτό συνέχισε αυτό που κάνεις, δες το σαν πόλεμο σαν μια μάχη. Στις μέρες μας το χρειαζόμαστε πολύ. Βλέπεις οι εχθροί γύρω μας δεν θέλουν μόνο τα εδάφη μας. Μας παίρνουν και την ιστορία. Σαν τα εδάφη είναι και η ιστορία. Άμα τα χάσεις χάθηκες"

Ο στρατηγός κ. Γουμαλάτσος ο οποίος είχε την ευθύνη της διοργάνωσης, στην φωτό μαζί με τον Γιώργο Λεβιθόπουλο μετά το πέρας των εκδηλώσεων.
Αγωνίες και κόποι έχουν δικαιωθείΟ στρατηγός κ. Σπηλιώτης, γνωστός ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας, εξέφρασε την άποψη ότι μία τέτοια έκθεση πρέπει να παρουσιαστεί σε όλα τα σχολεία

Η προετοιμασία, το "στήσιμο" μιας ιστορικής έκθεσης σε οποιονδήποτε χώρο - πόσο μάλλον στο Πολεμικό Μουσείο - δεν είναι καθόλου μια εύκολη υπόθεση. Οι κανόνες για μια άψογη εμφάνιση όπως απαιτούν όλες οι περιπτώσεις, είναι πολύ αυστηροί και απαράβατοι