ΟΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ, ΟΙ ΑΠΟΡΡΗΤΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ «ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ»
Ντοκουμέντα λογοκρισίας από τη Χούντα
21/4/2016
Καλά, κάνετε ελεύθερα εκλογές; -Βεβαίως... Γιατί μένουμε στον Ολυμπο. Και εκεί πάνω δεν φτάνουν οι χωροφύλακες.
Είναι ένα απόσπασμα από σενάριο με τίτλο «13ος Θεός» των Μίμη Τραϊφόρου, Μίμη και Ζακ Ιακωβίδη, το οποίο διαγράφηκε από την επιτροπή λογοκρισίας της χούντας των συνταγματαρχών. Δεν ήταν το μόνο. Οπως σημειώνεται στα έγγραφα-ντοκουμέντα που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος», λέξεις όπως «στρατοδικείο», «συνταγματαρχέσα», «Καραμανλής» έπρεπε να... εξαφανιστούν από το κείμενο, προκειμένου τελικά να εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο Προεδρίας και τη Διεύθυνση Τύπου. Τα όργανα του καθεστώτος δεν φάνηκε να αντελήφθησαν το γεγονός ότι το ζευγάρι των πρωταγωνιστών ονομαζόταν Αρης και Νίκη...
Πρωτότυπα σενάρια, θεατρικά έργα και κείμενα «χτυπημένα» από την επάρατο λογοκρισία, καθώς και άκρως απόρρητες αναφορές και επιστολές της ΚΥΠ για τους ασφυκτικούς ελέγχους στον Τύπο και τις επιστολές από και προς το εξωτερικό βρίσκονται στο «Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων Γεώργιος Λεβιθόπουλος». Πρόκειται για ντοκουμέντα που συλλέγει εδώ και δεκαετίες ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Δήμος Λεβιθόπουλος, δημιουργός του Αρχείου με το όνομα προς τιμήν του αντιστασιακού πατέρα του.
«Τα πρόσωπα της λογοκρισίας, επιλεγέντα υπό του Υπουργού Προεδρίας της Κυβερνήσεως Γ. Χ. Παπαδοπούλου από της πρώτης περιόδου και συνεχίσαντα μέχρι και της Πρωθυπουργίας του, ήσαν άριστοι αξιωματικοί, πιστοί εις την Επανάστασιν και ευσυνείδητα εις το έργον των... τη λογοκρισία. Δυστυχώς δεν ηλέγχοντο, ή τουλάχιστον δεν ηλέγχοντο επαρκώς. Ετσι, θέλοντας από υπερβάλλοντα ζήλον, υποπίπτοντας εις την ζήλειαν ή τον φθόνον, ή τον φόβον μήπως θεωρηθούν φίλοι του Παττακού, εις βάρος του άμεσου προϊσταμένου των, έπραξαν -κατά περίπτωσιν- αυτά που έπραττον κατά την Ρωσικήν Επανάστασιν οι απασχοληθέντες διά παρόμοια των ιδικών μας αστοχήματα -'χρήσιμοι ηλίθιοι'», σχολιάζει σε σημείωμά του προς τον Δ. Λεβιθόπουλο ο Στ. Παττακός. «Συμφωνώ ότι τινές ή και όλοι μας οι λογοκριτές υπερέβημεν το επιτρεπτόν όριον. Προσωπικώς δεν είχον αρμοδιότητα ούτε ανάμιξιν επί του θέματος. Δεν απαλλάσσομαι όμως από της ευθύνης δι' οιονδήποτε αμάρτημα, από οιονδήποτε πρόσωπον ή κλιμάκιον της Απριλιανής περιόδου, διαπραχθέν. Ομως είμαι αυστηρώς αντίθετος προς την λογοκρισίαν και ιδιαίτατα προς την υπέρβασιν ορίων», σημειώνει σε μια από τις απαντητικές του επιστολές το 2004 ο πραξικοπηματίας.