ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ UNESCO (ΤΕΧΝΗΣ ΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ)
ΑΟΥΣΒΙΤΣ "ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ"
ΕΛΑΜΨΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
26/10/2015
Τρείς μεγάλες, διαφορετικές εκθέσεις για το έπος του 1940 παρουσιάζει ταυτοχρόνως, φέτος, το Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων 'Γεώργιος Λεβιθόπυλος'. Η μία εξ' αυτών στο Δημοτικό θέατρο Καλλιθέας, που είναι η τρίτη κατά σειρά έκθεση η οποία γίνεται με την διοργάνωση της UNESCO (ΤΛΕΕ) και την προσωπική φροντίδα της προέδρου της, κυρίας Δέσποινας Διακοβασίλη, μίας ακούραστης Ελληνίδας ευπατρίδου, η προσφορά της οποίας στον πολιτισμό και τα 'Ελληνικά θέματα' είναι ανυπολόγιστη.
Η έκθεση διαρκεί δέκα ημέρες στον πολύ μεγάλο εκθεσιακό ώρο του φουαγιέ του Θεάτρου και παρουσιάζονται αυθεντικά ντοκουμέντα και τύπος του 1940. Στις 25 Οκτωβρίου έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης καθώς και μεγάλη εξαιρετική εκδήλωση, αφιερωμένη στην πολεμική μας αεροπορία η οποία, όπως τονίστηκε, μάχεται όχι μόνο εν καιρό πολέμου αλλά και εν καιρό ειρήνης.
Η πρόεδρος της UNESCO Τέχνης Λόγου και Επιστημών κυρία Διακοβασίλη στον θαυμάσιο χαιρετισμό της στο κατάμεστο θέταρο, συγκίνηε τους πάντως, μιλώντας για τους ατσαλέους αετούς μας, μητέρα η ίδια αξιωματικού, πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, που υπό αντίξοες συνθήκες, γράφουν το ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ στους γαλανους ουρανούς της πατρίδας μας.
Πλήθος προσωπικοτήτων, καθηγητές πανεπιστημίων, ανώτατοι αξιωματικοί, διπλωμάτες, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, καταχειροκρότησαν και αυτοί την λαμπρή εκδήλωση της UNESCO TΛΕΕ η οποία άρχισε με την παρουσίαση του φωτό-οδειπορικού που έκανε ο 15χρονος Γεώργιος Λεβιθόπουλος, που έκανε στο Άουσβιτς και στο Μπίρκεναου, αποτυπώνοντας την κόλαση «ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ».
Η έκθεση ΕΔΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑΙ ΑΚΟΜΗ ΑΘΗΝΑΙ του Αρχείου Ελληνικών Γραμμάτων 'Γεώργιος Λεβιθόπουλος', κέντρισε το ενδιαφέρον του εκλεκτού κοινού και ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η ξενάγηση στα εκθέματα – ντοκουμέντα τόσο από τον νεαρό Γιώργο Λεβιθόπουλο, δισέγγονο (4η γενιά) του μεγάλου Ιστορικού Αρχείου αλλά και από τον Αντιστράτηγο ε.α. Κύριο Γεώργιο Τζουβαλά.
Οι εκδηλώσεις στέφθηκαν με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, γεγονός που επιβεβαιώνει όλους τους συμβολείς, ότι η συνεργασία με την άξια πολλών συγχαρητηρίων πρόεδρο της UNESCO (TΛΕΕ) κυρία Διακοβασιλη είναι κάθε φορά μια εξαιρετική εμπειρία.