ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ
ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ
23/1/2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ένα βιβλίο με ανέκδοτες ιστορίες, στις οποίες πρωταγωνιστούν, άνθρωποι ξεχωριστοί και κάποιοι κορυφαίοι από διάφορους χώρους, όπως του Θεάτρου, της Πολιτικής, των Γραμμάτων και της Τέχνης, πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις ‘’Αλκυών’’ – ‘’Μένανδρος’’, με την υπογραφή του Δήμου Λεβιθόπουλου. Επί πολλά χρόνια, στενός συνεργάτης πολλών και μεγάλων προσωπικοτήτων της δημοσιογραφίας και της λογοτεχνίας, ο συγγραφέας του βιβλίου "ΟΙ ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ" – "ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ" είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από πολύ κοντά πολλές προσωπικότητες που έβαλαν ανεξίτηλη την σφραγίδα τους στον πολιτισμό της σύγχρονης Ελλάδας, κατά τον αιώνα που πέρασε. Ο συγγραφέας μας τους περιγράφει όπως θα θέλαμε να τους ξέρουμε όλοι από κοντά. Οι άνθρωποι που αγαπήσαμε δεν είναι απλά ένα ταξίδι στο παρελθόν με κάποιες αναμνήσεις του συγγραφέα. Προσπαθεί και καταφέρνει να είναι κάτι περισσότερο. Οι ιστορίες και τα στιγμιότυπα με πρωταγωνιστές τα πρόσωπα που σημάδεψαν τον πολιτισμό μας, τους συστήνουν από την άγνωστη, ανθρώπινη, καθημερινή τους πλευρά και δίνουν την ευκαιρία στον αναγνώστη να χαρτογραφήσει χαρακτήρες και συμπεριφορές, κάνοντας έτσι ένα ‘’ψυχογράφημα’’ όχι τόσο σε εκείνους που μας διέπλασαν αλλά σε εμάς τους ίδιους, καθώς ανακαλύπτουμε πιο βαθιά "γιατί τους αγαπήσαμε". Κρυφές πτυχές σπουδαίων ανθρώπων που κατέκτησαν τις κορυφές της δόξας? Θα ήταν υπερβολή να το ισχυριστούμε. Απλά και μόνο φανερές πτυχές, που αν και φανερές, οι πιο πολλοί δεν είχαν την ευκαιρία να τις δουν και κάποιες μάλιστα να τις απολαύσουν.
Άννα Συνοδινού, Αντώνης Σαμαράκης, Ντίνος Ηλιόπουλος, Ρένα Βλαχοπούλου, Αλέκος Αλεξανδράκης, Λυκούργος Καλλέργης, Μιχαήλ Στασινόπουλος, Πέτρος Χάρης, Αλέκος Σακκελάριος, Σοφία Βέμπο και Μίμη Τραϊφόρος, Άννα Καλουτά και πολλοί- πολλοί άλλοι.
"Οι Θεοί του Καλού" – "Άνθρωποι που αγαπήσαμε" δεν είναι ένα δημοσιογραφικό ρεπορτάζ με αναδρομικό χαρακτήρα μερικών δεκαετιών. Είναι μία πρόσκληση και πρόκληση για σύγκριση ανθρώπων και εποχών, μεγαλείου και παρακμής. Το βιβλίο του Δήμου Λεβιθόπουλου, περιέχει και πολλές φωτογραφίες του ίδιου με αυτά τα ιερά πρόσωπα του πολιτισμού. Πολλές μάλιστα, με πολύ διάθεση για χιούμορ, από πρόσωπα τα οποία στην δημόσια ζωή τους δεν συνήθιζαν να δείχνουν την εύθυμη πλευρά τους.
Αντώνης Σαμαράκης
Ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της σύγχρονης Ελλάδας, τα βιβλία του γνώρισαν τεράστια αναγνώριση σε όλο τον κόσμο
Ένας διανοούμενος, κορυφαίος λογοτέχνης με καρδιά μικρού παιδιού.
Η συνεργασία με τον Σαμαράκη ήταν σκέτη απόλαυση.
Αντώνης Σαμαράκης, Δήμος Λεβιθόπουλος με πολύ και αστείρευτο χιούμορ
Αντώνης Σαμαράκης στο ευφυές χιούμορ ξεπερνούσε όλους εμάς τους επαγγελματίες ευθυμογράφους
Και ξαφνικά, τέρμα τ' αστεία. Ο Αντώνης Σαμαράκης γίνεται αυστηρός και απόλυτος "Το πρώτο χαρακτηριστικό μιας παρακμής είναι η ίδια η παρακμιολογία. Αν θες λοιπόν φίλε Δήμο, συνέχισε να κλαίγεσαι, από το κλάμα σου δεν υπάρχει καλύτερη υπόκρουση για μια παρακμή."
Άννα Συνοδινού
Πέρασε στην ιστορία ως η μεγάλη κυρία του πολιτισμού με ανυπολόγιστη προσφορά στην τέχνη και στην πατρίδα.
Αποστασιοποιημένη, πάντα σοβαρή, ολιγόλογη και πάνω στην δουλειά της αρκετά αυστηρή.
Ρωτούσε τους πάντες για τα πάντα. Έπαιρνε την γνώμη όλων για όλα. Θυμάμαι που ερχόταν στο σπίτι μου να μου διαβάσει κείμενά της και να της πω τη γνώμη μου γι' αυτά. Μα τα κείμενά της ήταν τέλεια! Ακόμα και για ενδυματολογικά θέματα μπορούσε να με ρωτήσει κι ας γνώριζε την παντελή άγνοιά μου. Οι πρώτοι και οι κυρίαρχοι δεν διστάζουν να ρωτούν τη γνώμη των άλλων. Οι τελευταίοι και οι ημιμαθείς, αντιθέτως, είναι γεμάτα ποτήρια...
- Κυρία Άννα θα σε κάνω να γελάσεις και μάλιστα δημοσίως.
- Αν και ακατόρθωτο αγαπητέ μου Δήμο μια καλή προσπάθεια θα εκτιμηθεί.
Και εγένετο...!
Αλέκος Σακελλάριος
Μια πληθωρική προσωπικότητα που σφράγισε μια εποχή και μεγάλωσε τρεις γενιές Ελλήνων και θα συνεχίσει να μεγαλώνει κι άλλες πολλές.
Είχα το μέγα προνόμιο, να αποτελέσω μαζί του συγγραφικό "δίδυμο" και να γράψουμε από κοινού δέκα βιβλία με εύθυμα διηγήματα, μια μουσική επιθεώρηση και δύο θεατρικά έργα πρόζας.
Ο πλούτος που απεκόμισα από την στενή συνεργασία με τον Αλέκο Σακελάριο είναι ανεκτίμητος.
Ένα πνεύμα ανήσυχο που αντιμετώπιζε τη ζωή σαν ένα θεατρικό έργο, που γράφεται τώρα, αυτή τη στιγμή και όποια συνέχεια θέλεις εσύ του δίνεις στην επόμενη εικόνα, στην παρακάτω πράξη.
Αλέκος Σακελλάριος - Δήμος Λεβιθόπουλος συνέντευξη τύπου, καλοκαίρι 1989, για την μεγάλη θεατρική μας επιθεώρηση, που γράψαμε και παρουσιάζαμε από κοινού, στα χνάρια της μάντρας του Αττίκ, με τίτλο "Βραδιές των Άσσων" απ' όπου πέρασαν σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες της σκηνής και της πίστας όπως Γιώργος Ζαμπέτας, Γιάννης Βογιατζής, Αρλέτα, Βρανά κ.ά.
Αλέκος Σακελλάριος - Δήμος Λεβιθόπουλος στο Εθνικό Θέατρο σκηνοθετώντας την κωμωδία "Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης".
Στο γραφείο του Αλέκου Σακελλάριου δίπλα - δίπλα δίνουμε την ύστατη μάχη για να διατηρήσουμε στην ζωή το εύθυμο διήγημα. Εκδώσαμε από κοινού δέκα ευθυμογραφικά βιβλία. Δυστυχώς το ευθυμογράφημα όπως κι άλλα λογοτεχνικά και δημοσιογραφικά είδη του λόγου έφυγαν από την ζωή μας για πάντα.
Ένα ξεχασμένο 16άρι φιλμάκι σε κάποιο πατάρι, ήρθε να μου ξυπνήσει χιλιάδες γλυκές αναμνήσεις.
Είναι ένα διαφημιστικό φιλμάκι 38 δευτερολέπτων που είχε γυριστεί και προβληθεί από την ΕΡΤ2. Καλοκαίρι 1989.
Ο Αλέκος Σακελλάριος κι εγώ αναδυόμενοι ως άλλοι Ποσειδώνες μέσα από την θάλασσα, χάριν φυσικά των εφέ, γιατί όλα τα γυρίσματα έγιναν σε μια κοσμική ταβέρνα, "το στέκι" στην Κυψέλη.
Το φιλμάκι αυτό λόγω παλαιότητας ήταν πολύ δύσκολο να μεταφερθεί σε DVD και χρειάστηκε να επιστρατευτούν παλαιά μηχανήματα της ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ καθώς και παλαιοί τεχνικοί.
Σύμφωνα με το μικρό σενάριο ο Σακελλάριος κι εγώ προσκαλούμε τον κόσμο να έρθει στην ακτή ΕΟΤ της Βάρκιζας όπου παρουσιάζαμε μια θεατρική ιδιότυπη επιθεώρηση, στα χνάρια της μάντρας του Αττικ με τίτλο "ΟΙ ΒΡΑΔΙΕΣ ΤΩΝ ΑΣΣΩΝ". Είχαμε εναλλασόμενο πρόγραμμα και κάθε μέρα με άλλο team πρωταγωνιστών και ποιος δεν πέρασε από εκεί: Γιώργος Ζαμπέτας, Γιάννης Βογιατζής (τραγουδιτής), Γιάννης Γκιωνάκης, Σπεράντζα Βρανά και πολλοί άλλοι.
Για να γυριστεί αυτό το φιλμάκι ποτέ δεν θα ξεχάσω ότι χρειάστηκε περισσότερο από μια ώρα από τα γέλια που μας προκαλούσε ο Σακελλάριος στο συνεργείο και σε εμένα χωρίς να λέει λέξη, παίζοντας μόνο με τα μάτια του.
Ντίνος Ηλιόπουλος
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να με αποκαλεί καλύτερό του φίλο ο γλυκύτερος άνθρωπος που πέρασε από το θέτρο και τον κινηματογράφο. Κι όμως είχε πολλούς και καλούς φίλους κι ο ίδιος ήταν η προσωποποίηση της ευγένειας.
Του χρωστάω πολλά.
Ρένα Βλαχοπούλου
Μια καρδιά θησαυρός! Ο αόρατος άγγελος πολλών συνανθρώπων - και ίδιως ανθρώπων του θεάτρου που δοκιμάζονταν από μεγάλες ανάγκες της ζωής.
Στην συνεργασίες της και στις φιλίες της ήταν έξω καρδιά.
Ρένα Βλαχοπούλου - Δήμος Λεβιθόπουλος. "Η μόνη φορά που έχω γελάσει με δικά μου κείμενα ήταν όταν αυτά τα είδα να ερμηνεύονται από την μεγάλη μας Βλαχοπούλου. Εκεί όμως που με πόνεσαν τα νεφρά μου από τα γέλια, ήταν στο περιθώριο της δίκης του κοινού μας φίλου Γιάννη Γκιωνάκη, στην οποία η μεγάλη μας Βλαχοπούλου κι έγω είμαστε μάρτυρες υπερασπίσεως μαζί με τον συγγραφέα και παραγωγό Γιώργο Λαζαρίδη."
Άννα Καλουτά
Η μεγάλη και αξεπέραστη βεντέτα του μουσικού μας θεάτρου που άφησε εποχή
Έγραφα τα κείμενα μιας εκπομπής που συμπαρουσιάζαμε στον νεότευκτο τότε, "Κανάλι 1" του Πειραιά. Ενώ κάποια βράδια δεν χάναμε καλή παράσταση. Υπήρξε μια μεγάλη δασκάλα όχι μόνο για την ζωή του θεάτρου αλλά και για το... θέατρο της ζωής
Μιχαήλ Στασινόπουλος
Ο πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και πρώτος λόγιος που ασχολιόταν με τους νέους ανθρώπους.
Με καθοδήγησε να εκδώσω τον ετήσιο λεύκωμα πολιτισμού που φιλοξένησε τους μεγαλύτερους και κορυφαίους Έλληνες των Γραμμάτων και της Τέχνης.
Λυκούργος Καλλέργης
Ο προοδευτικός πρωτεργάτης της τέχνης πάντα μπροστά σε αγώνες με οποιοδήποτε κόστος.
Συγγραφέας σημαντικός και μεταφραστής πολλών ξένων θεατρικών έργων.
Η συναναστροφή και η παρέα του ήταν ένα σχολείο κυρίως για την μεγάλη του αδυναμία που ήταν η εκφορά του λόγου (ορθοφωνία).
Μάρω Κοντού
Η προσωποποίηση της φινέτσας, το πρώτυπο της αληθινής φιλίας.
Η Μάρω με τίμησε με την φιλία της και στάθηκε δυναμικά στο πλευρό μου τόσο κατά την δημοσιογραφική όσο και στην μεταδημοσιογραφική περίοδο της ζωής μου.
Κάποια μέρα μας ήρθε η φαϊνή ιδέα... πήγε σε ενα πρατήριο καυσίμων και έβαζε βενζίνη στα αυτοκίνητα για να βλέπει τις αντιδράσεις των πράγματι έκπληκτων οδηγών.
Δημήτρης Νικολαϊδης
Ο πολυαγαπημένος κωμικός που λίγοι ίσως, γνωρίζουν ότι ήταν ο υπ' αριθμόν ένα σκηνοθέτης των κεντρικών θεάτρων της Αθήνας.
Πολλές φορές χρειάστηκε να μου δείξει βήμα - βήμα την σκηνοθεσία κάποιων έργων μου στα οποία πρωταγωνιστούσε και η γυναίκα του Σούλη Σαμπάχ.
Κάποτε όταν ο μεγάλος αυτός ηθοποιός είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας, ζήτησα από τον θίασο να του κάνουμε την εξής έκπληξη, πάντα σε συνεννόηση με την Σούλη. Στην βεράντα του ρετιρέ τους, κάπου στους Αμπελόκηπους (οδός Πανόρμου), ο θίασος έπαιξε προς τιμήν του με μοναδικό θεατή τον ίδιο το, έργο μου "Ζάπινγκ στον Έρωτα".
Ο Δημήτρης Νικολαϊδης δείχνει σκηνοθετικά ευρήματα (gags) στον Δήμο Λεβιθόπουλο.